Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 18:20 - Препоръки към болните с Бехтерев (Анкилозиращ спондилит)
Автор: maria57 Категория: Други   
Прочетен: 18968 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2012 19:43


 Няма все още средства в съвременната медицина за профилактика и предпазване от заболяването Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев).

Не съществува специфична диета, няма данни, че определени храни въздействат върху заболяването.

Способността за раждане на деца  не се засяга. Болните с  Бехтерев могат да имат деца, да забременяват и да износят бременността и дори  да родят здраво дете.

Продължителността на живота също не се засяга.

Диагнозата болест на Бехтерев остава дълго време неразпозната в началните стадии. Това не се отнася само за нашата страна. Много често първоначаланата диагноза е дископатия, лумбаго, радикулит, спондилоза и други.

Заболяването започва най-често с болка ниско в гърба и първо се засягат сакроилиачните стави. Характерни са ентезопатиите, възпалителните процеси на  Ахилесовото сухожилие.  Ревматоидният фактор е отрицателен. В повечето случаи е положителен HLA-B27 антигена. Това изследване е генетично, то не се променя и не се проследява като фактор за развитието на болестта.

Целта на лечението да се намали болката и сковаността в гръбначния стълб и ставите и да се запази колкото е възможно гъвкавостта на гръбначния стълб.

Обезболяващите лекарства трябва да се използват правилно. Да не се комбинират, за да се предпази стомаха от медикаментозен гастрит  или язва. Нестероидните противовъзпалителни средства да се приемат само след  хранене, да не се променят непрекъснато. Да се взема едно лекарство до тогава, докато действа и след това да се започне обезболяване с друго лекарство.

Лъчетерапията няма ефект при болестта на Бехтерев.

Освен обезболяващи лекарства може да се приемат миорелаксанти, кортикостероиди, салазопирин, биологично-активни средства и други, но само по лекарско предписание и под контрол на специалист ревматолог.

Да се избягва пушенето.

Да се лекуват редовно огнищните инфекции, (зъби, синуити, аднексити, бронхити, цистити, пиелонефрити, простатити  и др.)

Болестта на Бехтерев може да засегне и периферни стави освен гръбначния стълб. При тежки промени на тазобедрените и коленните стави може да се стигне до поставяне на изкуствена става.

Болестта протича бавно и прогресивно, води до инвалидност, но не намалява продължителността на живота. Болните могат да доживеят над 80 годишна възраст.

Заболяването  подлежи на диспансеризация от ревматолог.

Ако не сте доволни от лекарят, който Ви лекува, съвсем  уместно е да поискате мнението и на втори консултант.

За предотвратяване на изкривяванията не се препоръчва използването на шини, скоби, корсети и други ортопедични средства.

Редовното спортувайте, ежедневната гимнастика и ежегодното провеждане на физиотерапия са все още една от най важните лечебни процедури. Не трябва да се тренират спортове, свързани с резки движения. Спортовете за болни с Бехтерев се провеждат в специални групи и са с променени правила на играта. Вашият кинезитерапевт ще Ви насочи и препоръча подходящия спорт за Вас. Болни с напреднал стадий на болестта не трябва да спортуват.

Да се правят редовно и дихателни упражнения. В средата на деня станете и се разходете, направете някои упражнения за гърба, упражнявайте се в дълбоко вдишване и издишване, за да запазите обемът на движение в гръдния кош и функционалния капацитет на белите дробове.

Болните да ходят по възможност изправени. Да се обучат да стоят в правилна поза, да се опитат да запазят стойката си изправена.  Да използват топла вода, грейка за разхлабване на мускулатурата преди извършване на упражненията. Може да се използва минерална вода и подводна гимнастика в минерален топъл басейн.

Да се  спи на матрак и по възможност без възглавница, или на ниска възглавница. Леглото трябва да е по-твърдо и да поддържа гръбначния стълб изправен. Да се придобие навик да се спи по гръб, за да се предпази гръбнака от преждевременно изкривяване.

Да се избягва физическото претоварване на гърба, продължителното стоене в една и съща поза,  честото навеждане и огъване на гръбнака. Да се избягва физическа дейност, която предизвиква продължително напрежение в мускулите на гърба и гръбначния стълб.

Да не се прави силов масаж, сайонджи, наместване от чекръкчии и други подобни прийоми, за да не се получи фрактура на гръбначния стълб.

За улесняване на ежедневната дейност може да се използват различни приспособления като специални столове за баня, бюра с наклонена повърхност, за да се избягва прегърбването. При необходимост да се направят индивидуални ортопедични обувки , приспособления за обуване на чорапи, обувки, приспособления за къпане и др. При засягане на ставите на ръцете да се използват специалните ножове, вилици и лъжици за болни от ревматоиден артрит, каквито има вече  в България.

Предпазване от падане:  да се носят удобни обувки,  да се избягват хлъзгавите повърхности.

При шофиране- да се ползват задължително предпазните колани, облегалката за глава да е приспособена според позицията на главата,  да се постави по-голямо огледало за обратно виждане.

Не шофирайте продължително. На всеки час или час и половина излизайте от колата и се разхождайте, за да отморите гърба.

Да се промени работното място, професията да е без натоварване на гръбначния стълб.

Повечето болни с анкилозиращ спондилит могат да работят до пенсионна възраст и да водят активен и пълноценен начин на живот.

Работната среда трябва да се адаптира към нуждите на пациента: удобен стол, гъвкав работен график, подходяща работна среда, да се почива след  1-2 часа работа, да се правят упражнения за отпускане на мускулите на гърба. Да се избягва продължителното стоене наведен и с наведена напред глава. Да не се вдигат тежки предмети. Работната маса да е с подходяща височина и с наклонена повърхност, ако е необходимо да се постави допълнително приспособление.

Да се премахне социалната изолация на болните, да им се намери подходяща работа и при необходимост да получат допълнително образование. Тези болни трябва да се преквалифицират в бюрата по труда и да работят подходяща за тях работа.

За да се избегне отчаянието и депресията, болните да се включат в групи за взаимопомощ и подкрепа.

У нас  активно може да Ви съдейства Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев.

 

 

http://bg.spondylitisbg.org/

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. li4kata - При асептична некроза
02.02.2012 18:51
на тазобедрените стави, възможно ли е регенерация на костната тъкан и постепенно изхвърляне на некротизиралата част?
цитирай
2. maria57 - при асептична некроза
02.02.2012 20:28
Ако не се е счупила костта или не се е смачкала главата на бедрената кост, може да се възстанови костта. Лекува се като остеопороза+ лекарства за подобряване на кръвообращението. Ако болният има остеопороза- става по-трудно. Трябва дя се види случаят.
цитирай
3. maria57 - до li4kata
02.02.2012 20:32
Видях, че сте от Русе. Там има двама ревматолози. Може да се обърнете към някой от тях.
цитирай
4. li4kata - Благодаря, Мария!
02.02.2012 23:15
Благодаря, Мария!
цитирай
5. анонимен - бабини зъби tribulus ша са изнен...
24.09.2012 21:19
бабини зъби tribulus ша са изненадате
цитирай
6. анонимен - бабини зъби tribulus ша са изнен...
24.09.2012 21:20
бабини зъби tribulus ша са изненадате
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maria57
Категория: Други
Прочетен: 154342
Постинги: 16
Коментари: 13
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031