Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 19:01 - България – люлката на Писмеността. 34 от надписите, създадени в нашите земи през последните 10 000 години
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 86576 Коментари: 63 Гласове:
48

Последна промяна: 06.01.2015 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  БЪЛГАРИЯ - ЛЮЛКАТА НА ПИСМЕНОСТТА                     След публикуването в този блог на олтарни плочи от църкви и параклиси, изписани на Кирилица, която днешните учени не могат или може би не желаят да разчетат, получих множество отзиви, някои от които съвсем разбираемо изказваха съмнение в моята теза, че това е древна писменост. Все пак никак не е лесно да приемеш изведнъж, че постулати, с които си закърмен от началните години на образованието, са неточни, непълни или откровено неверни. И наистина, в случая с Плочите подобен скептицизъм би имал основание, ако не се намираха и други доказателства за това, че буквите от Кирилицата се срещат на Балканите далеч преди св. Кирил Философ да се заеме с делото си.

image

 

Тази публикация е посветена именно на древните надписи по българските земи. В много от тях срещаме букви и знаци, които разказват напълно различна от официално приетата версия за произхода на българската азбука (а и на латиницата). Подбрал съм 34 изображения на надписи, които ще публикувам в следния порядък: в този постинг изображенията  са групирани условно в хронологичен ред от праисторията към Средновековието. Подредбата е твърде условна, защото много от знаците ‘прелитат’  с лекота от една епоха в друга и се налага да изоставям хронологията, за да показвам паралелите, прескачайки цели хилядолетия.  Тъй като изображенията са много, ще се стремя да сведа текста и обясненията до минимум и ще оставя снимките да говорят. Много от надписите се публикуват за пръв път в Мрежата. 

В следващата публикация ще се фокусирам върху отделните буквени знаци и ще използвам тези и други изображения заедно с редица интересни таблици, за да онагледя следните тези: 

 

1.       1. Голяма част от буквите в Кирилицата (също и в латиницата, а най-вероятно и в други азбуки) са използвани от предците на българите тук на Балканите още от Неолита.

2. В обширния район-люлка на българската цивилизация (Балканите и Мала Азия) в различните исторически епохи са създадени стотици, ако не и хиляди писмени знаци, част от които се използват и до днес от много народи по света; Още от Праисторията насам предците ни са имали своите центрове на писменост, св. рода книжовни школи, които са използвали и разпространявали множество свещени знаци, закодирали в простите си геометрични форми дълбочината на Вярата и Науката им. 

3.       3. Заслугата на Кирил и Методий е в подбора и организацията на малка част от наличните вече писмени знаци в съвременна азбука, а не в ‘изнамирането’ на нови букви;

4.       4. Олтарните плочи, изписани на Кирилица, които срещаме на няколко отделни места в днешна Южна България, се явяват продължители на една писмовна традиция, чиито корени лежат дълбоко в праисторията и показват привързаността на българския народ към буквите, знаците и символите, които той е създавал и използвал през хилядолетията.  

Обхващането и анализът на толкова обширен епиграфски материал далеч не е по силите на един човек. Само приносът на много изследователи и усърдна задълбочена работа ще ни доближат до разбирането за истинското значение и мащаб на един от най-великите цивилизационни импулси, родени в Прародината на българите от нашите предци – създаването и развитието на Писмеността.  

Желая на всички читатели вълнуваща среща с най-старата писменост в света, създадена от нашите предци.

image
Глинена плочка с писмени знаци, Долнослав, ок. 4-то хил. пр. Хр., Пловдивски археологически музей. На най-горния ред се вижда ясно буквата А. В зависимост от прочита там могат да се видят и букви Н и Ш или подобни. Публикува се за първи път в Интернет. Всички датировки, които посочвам по-долу, са дадени от археолозите, открили артефактите.

image
Глинена плочка с писмени знаци, Долнослав, ок. 4-то хил. пр. Хр, Пловдивски археологически музей. Публикува се за първи път в Интернет.

image
Плочката от Градешница, 5-о хил. пр. Хр. Източник: www.runitravel.com Освен с всичко друго този артефакт е забележителен и с това, че е разделен на редове – Глинена тетрадка – традиция, която ще срещнем и в други надписи, съхранила се и до много по-късни времена – в някои от олтарните Скрижали, вече върху камък.

image
Плочката от Градешница, 5-о хил. пр. Хр. Обратна страна. Източник: http://www.runitravel.com/

image
Печатът от Караново, Източник:

http://www.runitravel.com/. Знаци, разделени на 4 групи от кръст не липсват през праисторията. А дали печатът от Караново не е предтечата на просфорните печати ИС-ХС-НИ-КА, ползвани до наши дни?

 

 

 

image

 

 

 

 

 

 
  Кирилица на 8 000 години: Следващите 4 надписа са открити в неолитното селище Анзабегово, дн. БЮР Македония

image
image
image
image

Последният надпис е уникален, тъй като "съжителства" с орнаменти, нанесени с нокът върху керамиката. Ноктената техника е характерна за Неолита на Балканите. Четирите надписа от Македония препечатвам от изключителния сайт на д-р М. Мерлини, посветен на (както той я нарича) Балканската Дунавска писменост http://www.prehistory.it/fase2/mappa.htm

  (Държавите на картата са линкове, показващи изображения на надписи, намерени в съответните страни). Надписите, които италианският учен е събрал, изобилстват от кирилски и латински букви, ‘арабски’ цифри(!) и рунически знаци, използвани хилядолетия след това от ‘прабългарите’. Многото аналогии между древните балкански писмени знаци и "по-късните" линеарни и рунически писмености са разработени и онагледени в табличен вид от Павел Серафимов - Спароток:

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/05/24/tainata-na-nasheto-znanie.752849

 ttp://sparotok.blog.bg/politika/2011/10/13/zashto-zapadniacite-shte-nauchat-bylgarski-ili-tainata-na-li.834568

 

 http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/23/proizhodyt-na-starobylgarskite-runi.478196

image
Таблица, сравняваща знаци от праисторическата европейска писменост (Градешница, Караново, Винча и др.) с много по-късната писменост Линеар А, открита за пръв път на о-в Крит.

Изключително ценен е и трудът на Kikowsky върху праисторическите изображения (те надали могат да бъдат датирани точно, за нас е важно, че са изключително древни) от пещерата Магура: http://kikowsky.blog.bg/drugi/2010/12/04/bylgarskite-bukvi-ot-magura.645533 Там той открива над 10 знака от Кирилицата: Б, Д, Е, И, К, Н, О, Р, Т, У, Ф, Х, Ъ, Ѣ. Както ще видим и по-нататък, това съвсем не е изключение, нито случайност и букви от Кирилицата масово присъстват по праисторическите и тракийските надписи и то с абсолютно идентично на днешното изписване, запазено през последните 8-10 000 години!

Ситовският надпис

image
imageИзточник: http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/thumbnails.php?album=286&page=3

Благодарение на усилията на Йордан_13 днес разполагаме с точно заснемане на Ситовския надпис и можем смело да посочим изобилните му аналози сред руническите знаци от Плиска и Преслав, скалните надписи от времето на траките и праисторическите знаци на Балканите:

image
image
image
image
image
image

image
Надпис с. Надарци. Снимката е правена преди десетилетия. Опитите да бъде открит Надарският надпис засега не дават резултат. Най-вероятно е обрасъл, унищожен или точното му местонахождение е неизвестно.

Надписите по българското съкровище от Наг Сент Миклош. Източник: N. Mavrodinov, Le trйsor protobulgare de Nagyszentmiklуs, Budapest 1943
Теориите за него са много, но изследователите са единодушни за българския му произход. Най-вероятно съкровището е сбор от предмети от различни епохи, а надписите по него са еклектични: рунически, кирилски, линеарни, "гръцки", "праисторически"... Каква по-добра илюстрация за това, че дедите ни са използвали огромен брой знаци, чувствали са ги познати, близки и свои и не са ги делили на подобни категории?!

image

 

 

              image

image

 

image

   image

image

image

image

image


Руните от Плиска (7-9 в.), родови тамги от Родопите (записани през 20-и в.) и знаци от западнобалканската праисторическа култура Винча (5500 и 4500 г. пр. Хр.) Приликите ли са повече или разликите?!

image

image
Източник: архивът на краеведа Сарандалиев от Смолян.

Две таблички със знаци от Винча. В следващият постинг ще представя още много знаци от тази праисторическа писменост.
image

image

Табличка от Диспилио (бълг. име Дупяк), дн. Гърция, ок. 5300 г. пр. Хр.
image


Особено интересен е надписът от Драгойна, Първомайско. По традиция малцината учени, които признават съществуването му, пренебрежително го окачествяват като "гръцки". Изключително показателни за това "академично" предубеждение са два знака, които са традиционни за старата балканска писменост и за "прабългарските" руни: "стълбичка" (правоъгълник, разделен на две, три или повече равни части от успоредни линии) и "маказ" (два триъгълника, допрени с върховете си).

image

image

image

Районът около Драгойна е един от центровете на тракийската писменост. Неслучайно там откриваме и плочата с кирилски букви.
image
 

Маргумски надпис
За съжаление на някои наши видни последни инстанции по въпросите на българската писменост Маргумският надпис, е датиран 1-6 в., открит е близо до Пожаревац при разкопки на римския град Маргум, кирилските букви в него изглеждат стряскащо съвременни, точно както и тези от Плочите и едва ли може да бъде характеризиран като ‘дюлгерски’ (по В. Фол и свитата й). Отново напомням, че плочата от Драгойна е намерена в тракийска могила, а плочите от Гела и Ш. Лъка - на мястото на доказани тракийски светилища. И трите плочи заедно с Маргумския надпис и Бакарната книга (снимки, таблица на знаците и анализи тук:  http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2730) съдържат голям брой кирилски букви и със сигурност са доста по-ранни от 9-и в.
image
http://www.scribd.com/doc/21728135/MARGUMSKI-NATPIS

Чипровски надпис
Чипровският надпис от м. БудиСлавица е публикуван за пръв път в книгата на Н. Николов ‘Чипровски старини’. Издялан на камък редом до широко разпространеният и на "тракийски" светилища на Балканите и в Мала Азия "типичен прабългарски" знак "Игра на дама" (поради големия брой снимки на знака от различни обекти на Балканите ще му бъде посветен отделен постинг)
image

Ето и разказа на автора:
image


Някои "тракийски" надписи:

image

Знаци от голямото древнобългарско светилище Беланташ:
image
image

Кьолменски надпис
image
http://andorey.blog.bg/history/2012/09/13/trakiiskiiat-nadpis-ot-selo-kiolmen.999432 Опит за разчитане на Кьолменския надпис.

Надписи от о-в Самотраки на негръци език
image

image


image

Стелата от о-в Лемнос, 6 в. пр. Хр. Счита се за етруска или фригийска (и етруските, и фригите разбира се са стари балкански народи или "траки") и на нея отново виждаме да се повтарят все същите палеобалкански букви, руни и знаци.

Следва продължение: Праисторическата абука на българите

06.09.2012 г.





Тагове:   Родопи,   надпис,   траки,   археология,   плиска,   Таблица,   Глаголица,   неолит,   Балканите,   знаци,   Градешница,   букви,   култура,   Руни,   кирилица,   писменост,   иманяри,   тракийски,   хилядолетия,   гръцки,   Кирил и Методий,   Преслав,   Белинташ,   Караново,   прабългарски,   спароток,   скрижали,   линеар а,   долнослав,   Археологическа,   Перелик,   Археологически музей,   руническа писменост,   древнобългарски,   тамги,   праистория,   книжовна школа,   прародината на българите,   автохтонна теза,   олтарни плочи,   Глинена плочка,   писмени знаци,   просфорните печати,   Ситовския надпис,   праисторически знаци,   Първомайски надпис,   Надарски надпис,   линеарна писменост,   Наг сент Миклош,   родови тамги,   палеобалкански,   таблици със знаци,   надпис Драгойна,   маказ,   Маргумски надпис,   Бакарна книга,   Чипровски надпис,   Будиславица,   Игра на дама,   Беланташ,   Кьолменски надпис,   Самотраки,   стела от Лемнос,   кьолмен,   ноктена техника,   балканска писменост,   дунавска писменост,   danube script,   Мерлини,   Азнабегово,   Лемнос,   скален надпис,   рунически надпис,   родови знаци,   чрътами и резками,   древнобългарско светилище,


Гласувай:
49



1. mitata67 - Здравей prarodinata.
06.09.2012 19:48
Поздравявам те с поредната прекрасна статия.
Нека Божието Благоволение бъде с теб и ти дава сили да продължиш изследванията по тази малко позната тема.
Приеми моите благопожелания.
Поздрави.
цитирай
2. bven - Честит Празник!
06.09.2012 21:29
Нека с Истина празнуваме българските исторически мигове!
Чудесен постинг.
цитирай
3. sparotok - !
06.09.2012 21:34
А така, напълниха ми се очите и душата! Обърни внимание обаче, останало е само това, което е било скрито в пещера, затънтено място в планината, или в гробница.

Здраво са пипали враговете ни, унищожавали ли са всичко, което им попадне...

Я виж е тези неща, със сигурност ще те заинтересуват, но чети между редовете:)

http://www.cc.ece.ntua.gr/~conster/English/PageData/comments_05.htm

http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1211109

http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1211118


http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians/osincani_a.htm


Честит празник!
цитирай
4. germantiger - ...
06.09.2012 21:55
Браво за целия труд покрай постинга, изображенията и въобще подборката!

Най-силното в постинга ти е, че под всеки фотос си посочил инфо, линк или точно какво и откъде е!
цитирай
5. анонимен - Кирилицата не е писана от Кирил и ...
06.09.2012 22:26
Кирилицата не е писана от Кирил и Методий.Само е наречена в тяхна чест така.Те пишат всъщност глаголицата,която е доста различна по знаци.Кирилицата е написана от учениците им,което повишава вероятността знаковия състав да е зает от по ранна писменност по нашите земи.Дали са една и съща писменност-едва ли-тази старата е нечетима по правилата на новата и вероятно знаците на старата не отговарят на звуците изразявани чрез новата.Но признавам-приликата е впечатляваща.Да видим какво ще кажат ортодоксалните историци по въпроса.Възможно е даже да се правят,че подобни надписи не съществуват.
цитирай
6. germantiger - ...
06.09.2012 23:38
bulgarinut57 написа:
"Най-силното в постинга ти е,
че под всеки фотос си посочил инфо,
линк или точно какво и откъде е!" -

Най-силното в постинга е, че и предубедените МОГАТ да се замислят !
Но... "могат", НЕ ЗНАЧИ искат !!!


Аз например съм се замислил от около година, а преди кум половин година в блога, отричах почти всичко написано от няколко блогъри. И досега не съм съгласен с част от твърденията им, но с други абсолютно се съгласих и дори вън от нета съм популяризирал.

Замислянето е пожелателно, но е по-добре от безмислието и незамислянето.

КОГАТО ВСИЧКИ МИСЛЯТ ЕДНАВКО/ИДЕНТИЧНО, ЗНАЧИ НИКОЙ НЕ МИСЛИ ;)

Иначе казано - замислени или не, те (неискащите) не предлагат или нямат аргумент срещу постнатото тук или при много други пишещи в блог.бг.
цитирай
7. анонимен - Ева
07.09.2012 02:08
Дано скоро децата на България го прочитат от учебниците по история !
цитирай
8. анонимен - Цвети
07.09.2012 09:37
анонимен написа:
Дано скоро децата на България го прочитат от учебниците по история !


Едва ли, за съжаление.
Науката не може да отрече наличието на тези артефакти, но Европа и Русия не допускат заключението, че те имат нещо общо с предците на днешното население на България. Историята е политика, а виждаме, че днес всичко българско е изпаднало в немилост пред политиците, по ред причини.
Добре че, има хора, които по заобиколен път ни представят Другата история! Благодарност и моите уважения, за което!
цитирай
9. анонимен - гърчолята нещо се паникьосаха
07.09.2012 10:58
анонимен написа:
" prarodinata ", рано или късно мастурбацията се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!


Прародината, ти нещо уплаши гърците здраво и те пак пуснаха единственото си оръжие в действие- простотията.Анонимен или не, гърка си личи отдалеч защото вонята му го издава.

Ти си карай по пътя и остави песовете да лаят докато им се скъсат гласните струни:)
цитирай
10. анонимен - ВЕЛИКОЛЕПНО, ЗАШЕМЕТЯВАЩО, НЕ...
07.09.2012 11:00
ВЕЛИКОЛЕПНО, ЗАШЕМЕТЯВАЩО, НЕВЕРОЯТНО!

Ама защо ги няма тия работи в учебниците бе, гледай само как променят нещата, дига му се на човек настроението и самочувствието, браво, само така!
Евала ти правя момче!
цитирай
11. анонимен - гърците се срахуват, но има защо
07.09.2012 11:02
Съдейки по това, че Зевс, Атина, Артемида, Аполон и др. нямат обяснение на гръцки език става ясно, че гърците са чужденци на Балканите. В случай, че названията на най-древните богове имаха гръцка етимология, то това би било индикаци, че южните ни съседи са местен народ, но истината е, че те са пришълци не само на Балканите, но и в Европа. Впрочем за това, че гърците са заели чужда земя свидетелстват Херодот (История, II- 56, VI- 53), Плиний (Естествена История, VII. LVI.195-198), а и Страбон (География VII. 7.1). Старите автори дори посочват Африка като родина на днешните ни южни съседи (Плиний,VII. LVI.195-198, Херодот, История, VI- 53, Страбон, География VII, 7.1).



Дори генетични изследвания показват, че Страбон, Херодот и Плиний са знаели какво пишат, а именно, че истинските гърци са от африкански произход. Преди време група учени от различни държави направи проучване, чийто резултат е повече от красноречив: “Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506



Най-близките роднини на гърците са живеещите в Африка етиопци. Данните от генетичното проучване съвпадат напълно с твърденията на старите автори. Освен това характера, облеклото, а и външния вид на старите гърци ги причислява по-скоро към жителите на Ориента, а не към европейските народи.От това става ясно, че голяма част от старата история е погрешно интерретирана и трябва да се преразгледа.

цитирай
12. анонимен - КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ГЪРЦИТЕ ...
07.09.2012 11:06
КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА МЪЛЧАТ!
цитирай
13. анонимен - britos
07.09.2012 11:07
браво на автора...до скоро нищо незнаехме "благодарение" на комунистите..те потопиха цяла столица на древните ни прароднини под водите на язовир....чакам още статии и му желая здраве
цитирай
14. анонимен - ГЪРЦИТЕ ИДВАТ ОТ АФРИКА
07.09.2012 11:08
aristotelis написа:
Димитър Симеонов Ангелов е български историк. Завършва история в СУ през 1939 година. Специализира византология в Мюнхен (1939 - 1943). Син на професора по римско и гражданско право Симеон Ангелов.
Доктор по византийска история в университета в Мюнхен (1943). Учител в Добрич от 1944 г. Асистент по история на Византия в Софийския университет (1944 - 1946). Доцент (1947 - 1949) и професор (от 1947). Член-кореспондент (1975 - 1979) и академик (от 1979) на БАН.
Декан на Философско-историческия факултет на СУ (1960 - 1963) (1968 - 1970). Ректор на института за чуждестранни студенти (1963 - 1966). Ръководител на катедрата по история на България във Филологическия институт на СУ (1966 - 1973), както и на секцията по средновековна българска история в института по история при БАН (1966 - 1978). Директор на Археологически институт с музей при БАН (1971 - 1986) и генерален директор на Центъра по българистика (1986 - 1988). Секретар на централния съвет на Българското историческо дружество (1970 - 1976) и подпредседател на Международния комитет на византинистите в Атина (от 1961), като председател на българския национален комитет. Редактор на исторически списания и издания.
Член-кореспондент на Саксонската академия на науките от 1976 година. Плодотворен автор на множество книги, изследвания, съчинения на историческа тематика



Съдейки по това, че Зевс, Атина, Артемида, Аполон и др. нямат обяснение на гръцки език става ясно, че гърците са чужденци на Балканите. В случай, че названията на най-древните богове имаха гръцка етимология, то това би било индикаци, че южните ни съседи са местен народ, но истината е, че те са пришълци не само на Балканите, но и в Европа. Впрочем за това, че гърците са заели чужда земя свидетелстват Херодот (История, II- 56, VI- 53), Плиний (Естествена История, VII. LVI.195-198), а и Страбон (География VII. 7.1). Старите автори дори посочват Африка като родина на днешните ни южни съседи (Плиний,VII. LVI.195-198, Херодот, История, VI- 53, Страбон, География VII, 7.1).



Дори генетични изследвания показват, че Страбон, Херодот и Плиний са знаели какво пишат, а именно, че истинските гърци са от африкански произход. Преди време група учени от различни държави направи проучване, чийто резултат е повече от красноречив: “Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506



Най-близките роднини на гърците са живеещите в Африка етиопци. Данните от генетичното проучване съвпадат напълно с твърденията на старите автори. Освен това характера, облеклото, а и външния вид на старите гърци ги причислява по-скоро към жителите на Ориента, а не към европейските народи.От това става ясно, че голяма част от старата история е погрешно интерретирана и трябва да се преразгледа.

цитирай
15. анонимен - ЕТО ЗАЩО МАКЕДОНЦИТЕ КАЗВАТ НА Г...
07.09.2012 11:10
ЕТО ЗАЩО МАКЕДОНЦИТЕ КАЗВАТ НА ГЪРЧОЛЯТА ЕТИОПСКИ ЦИГАНИ

Съдейки по това, че Зевс, Атина, Артемида, Аполон и др. нямат обяснение на гръцки език става ясно, че гърците са чужденци на Балканите. В случай, че названията на най-древните богове имаха гръцка етимология, то това би било индикаци, че южните ни съседи са местен народ, но истината е, че те са пришълци не само на Балканите, но и в Европа. Впрочем за това, че гърците са заели чужда земя свидетелстват Херодот (История, II- 56, VI- 53), Плиний (Естествена История, VII. LVI.195-198), а и Страбон (География VII. 7.1). Старите автори дори посочват Африка като родина на днешните ни южни съседи (Плиний,VII. LVI.195-198, Херодот, История, VI- 53, Страбон, География VII, 7.1).



Дори генетични изследвания показват, че Страбон, Херодот и Плиний са знаели какво пишат, а именно, че истинските гърци са от африкански произход. Преди време група учени от различни държави направи проучване, чийто резултат е повече от красноречив: “Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506



Най-близките роднини на гърците са живеещите в Африка етиопци. Данните от генетичното проучване съвпадат напълно с твърденията на старите автори. Освен това характера, облеклото, а и външния вид на старите гърци ги причислява по-скоро към жителите на Ориента, а не към европейските народи.От това става ясно, че голяма част от старата история е погрешно интерретирана и трябва да се преразгледа.

цитирай
16. анонимен - Ето какво пише Уйлям Монро за гър...
07.09.2012 11:16
Ето какво пише Уйлям Монро за гърците- " гърка е самохвалко и неговата лукавост направо се преплита с мошеничество, гърка е гръмогласен, нагъл и безскрупулен, никога не е успял да се излекува от склонността си да мами хората"
W.Monroe, "Bulgaria and her people"

А лорд Байрон казва - гърците са един негодници, имат всичките пороци на турците, но им липсва храброст...

Българска скоропоговорка - ДАНАЙЧЕ - дете, което реве постоянно, надува се и пърди много.
Н. Геров, Речник на Българския Език
цитирай
17. анонимен - ето истината за гърците
07.09.2012 11:23
Ето какво казват древните писатели за гърците

Тит Ливий - Вижте траките и македонците- все мъжествени и силни хора, погледнете и гърците- те са най-подлия човешки род, годни само за роби.

Прокопий от Цезарея - гърците са страхливи, женствени и негодни за военна служба.

Вергилий - Страхувам се от данайците дори когато
носят подаръци (т.е. гърците са подли и коварни).

Салуст - гърците са нация от хитри театрални артиски (т.е. измамници).

Йосиф Флавий - гърците си приписаха всичко на себе си крадейки безсрамно постиженията на другите народи.

Фалмерайер - в днешните гърци няма капчица елинска кръв, те са мешавица от албанци и славяни.

:)))))))))
цитирай
18. анонимен - истината за гърците
07.09.2012 11:24
aristotelis написа:
Когато гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде по-казахстанските степи сте се люлели на клона хванати с опашката и мяукали както котките, лаели като кучета, диви и варвари като маймуните макаци, без писменост до 9-ти век след христа, както пише и Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".


Тит Ливий - Вижте траките и македонците- все мъжествени и силни хора, погледнете и гърците- те са най-подлия човешки род, годни само за роби.

Прокопий от Цезарея - гърците са страхливи, женствени и негодни за военна служба.

Вергилий - Страхувам се от данайците дори когато
носят подаръци (т.е. гърците са подли и коварни).

Салуст - гърците са нация от хитри театрални артиски (т.е. измамници).

Йосиф Флавий - гърците си приписаха всичко на себе си крадейки безсрамно постиженията на другите народи.

Фалмерайер - в днешните гърци няма капчица елинска кръв, те са мешавица от албанци и славяни.

:)))))))))
цитирай
19. анонимен - Малееее, гърците подивяха в тоя ...
07.09.2012 11:26
Малееее, гърците подивяха в тоя форум като видяха истината за себе си и за божествения произход на Българския Народ!
цитирай
20. анонимен - :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
07.09.2012 11:27
aristotelis написа:
Когато гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде по-казахстанските степи сте се люлели на клона хванати с опашката и мяукали както котките, лаели като кучета, диви и варвари като маймуните макаци, без писменост до 9-ти век след христа, както пише и Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".


Corruption in Ancient Greece
The phenomenon of corruption is very ancient and is one of the characteristic of the human nature. History is full of examples verifying this assumption.
The great legislator Solon established in the 5th century BC the Seisachtheia, i.e. the debt cancellation. As Aristotle writes, just before the announcement of the debt cancellation, he informed his friends to rush and get large loans, which eventually were cleared of any debt, hence making them really rich. Themistocles claimed that it has no value to be a leader if you cannot enrich your friends. Agisilaos, King of Sparta believed exactly the same thing. Even the monuments on the Acropolis were connected to the biggest scandal of abuse during the Golden Century of Pericles (5th century BC). The main issues were both, using money from the treasury of the Athenian Alliance by Pericles and the suspicion that Phidias had distorted the gold in the statue of Athena. Plutarch writes that Pericles introduced the "secret funds" by taking 10 talents, an enormous sum for that period. When questioned in Pnika he answered "I gave them where they were needed", without explaining further
цитирай
21. анонимен - greece IS MOTHER OF THE CORRUPTION
07.09.2012 11:29
Corruption in Ancient Greece
The phenomenon of corruption is very ancient and is one of the characteristic of the human nature. History is full of examples verifying this assumption.
The great legislator Solon established in the 5th century BC the Seisachtheia, i.e. the debt cancellation. As Aristotle writes, just before the announcement of the debt cancellation, he informed his friends to rush and get large loans, which eventually were cleared of any debt, hence making them really rich. Themistocles claimed that it has no value to be a leader if you cannot enrich your friends. Agisilaos, King of Sparta believed exactly the same thing. Even the monuments on the Acropolis were connected to the biggest scandal of abuse during the Golden Century of Pericles (5th century BC). The main issues were both, using money from the treasury of the Athenian Alliance by Pericles and the suspicion that Phidias had distorted the gold in the statue of Athena. Plutarch writes that Pericles introduced the "secret funds" by taking 10 talents, an enormous sum for that period. When questioned in Pnika he answered "I gave them where they were needed", without explaining further
цитирай
22. анонимен - kraj na lygite
07.09.2012 11:43
istinskata istoriq!
цитирай
23. drakulla - Ей, гърчетата
07.09.2012 12:39
Нали сте велика култура, а тук, където съм срещал ваши коментари вътре е пълно само с простотия, цинизъм, обиди, вулгарен език...Тук си показвате истинската същност. Векове наред сте смукали от жизнената ни енергия. Късмета се обръща. Ще видите Възраждането на българския род, много скоро. Бълвате жлъч, защото знаете, че света ще узнае освен че мамите и крадете чужди пари, векове наред сте крали и чужда история. След години, като ходят туристите в Гърция, ще казват - и толкова години ни заблуждаваха, че това е тяхно наследство.
цитирай
24. prarodinata - Съветвам коментиращите да спазват ...
07.09.2012 14:13
Съветвам коментиращите да спазват умерен тон и да се придържат, доколкото е възможно, към темата. А тя определено не е за гърците. Дотук съм изтрил над 30 безсмислени, обидни и неадекватни 'коментара'. Представящите се за гърци нека знаят, че не се уморявам и макар триенето в блог.бг да е малко тромаво, го върша с охота и постоянство. Останалите участници, на които благодаря за подкрепата и топлите думи, няма смисъл да отговарят на коментари, които така или иначе ще изчезнат в мига, в който отворя блога.
Би било полезно да обменим размисли и анализи по конкретните артефакти.
цитирай
25. анонимен - malchaniaotnadejda7 - 4. sparotok - !
07.09.2012 15:22
170. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Павел!
29.08 23:06
...Само, ако знаехме,чии потомци сме! Просто трябва внимателно да те четем. Поздрави и успех в делото ти!

цитирай
26. sparotok - коментари
07.09.2012 16:05
Как мислиш, кой има интерес да се разводни темата и да се отвлече вниманието от най-главното, а именно - ДЕДИТЕ НИ СА РАЗПОЛАГАЛИ С ПИСМЕНОСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ГЪРЦИТЕ.

Това е, което тормози мошениците, това ги кара да се тресат от страх и злоба. Разбере ли света един път техния истиски облик те си заминават по канала към края на отводния канал...

Лесно е векове да живееш на гърба на другите, но идва ден за разплата...
цитирай
27. mitkaloto - Удивително!!!Пускай другите п...
07.09.2012 16:14
Удивително!!!Пускай другите постинти.Поздрави!
цитирай
28. анонимен - Благодаря
07.09.2012 16:44
за усилието да обобщите и представите този материал. Вас и Спароток ви чета с най-голям интерес. Обръщали ли сте се към катедрата по старобългарски език в СУ? Любопитно ми е те какво биха коментирали и въобще имат ли официална позиция и къде може да я прочетем. Чакам продължението с нетърпение.
цитирай
29. анонимен - Приветствам Ви за похвалното на...
07.09.2012 18:53
Приветствам Ви за похвалното начинение, с което се променя посоката на нашата съдба веднъж завинаги, обаче си позволявам да Ви дам следния съвет - не допускайте глупави и злостни коментари, те омаловажават целия постинг. Много вероятно е хората, които правят това да са чуждопоколници и да се страхуват от истината за миналото на българския народ.
Дерзайте!
цитирай
30. анонимен - БРАВО! НО ЗАЩО ГИ НЯМА ТЕЗИ ЗАБ...
07.09.2012 19:02
БРАВО!
НО ЗАЩО ГИ НЯМА ТЕЗИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ ФАКТИ В УЧЕБНИЦИТЕ, КАК Е ВЪЗМОЖНО ТАКОВА БЕЗЛИЧИЕ И БЕЗРАЗЛИЧИЕ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ?
цитирай
31. анонимен - диспилските знаци и нашите руни
07.09.2012 19:12
Знаеш ли какво се получава като сравниш знаците от плочицата Диспилио със старобългарските руни? Гърците ще изреват на умряло от страх и ужас:))))))))

http://i626.photobucket.com/albums/tt347/lantonov/Bulgar_runic_letters-1.png

http://www.kroraina.com/pb_lang/FIG2.gif

Няма мърдане, тоя, който има очи ще види, че протобългарските руни съвпадат едно към едно с много от знаците, които са датирани 6-то хилядолетие преди новата ера. Айде, ако ти остане време да ги сложиш тия неща едно до друго та да видят хората за какво става дума и на всеки да му стане ясно, че гърците са заели наша земя и най-безжалостно за избили дедите ни.
цитирай
32. анонимен - беше голямо удоволствие да прочета статията, проверете тези линкове, може да свършат работа
07.09.2012 19:30
http://press.princeton.edu/B_ATLAS/BATL021_.pdf

http://press.princeton.edu/B_ATLAS/BATL062_.pdf

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Buildings/4C*.html
цитирай
33. prarodinata - Духът на времето
08.09.2012 10:07
sparotok написа:
Как мислиш, кой има интерес да се разводни темата и да се отвлече вниманието от най-главното, а именно - ДЕДИТЕ НИ СА РАЗПОЛАГАЛИ С ПИСМЕНОСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ГЪРЦИТЕ.

Това е, което тормози мошениците, това ги кара да се тресат от страх и злоба. Разбере ли света един път техния истиски облик те си заминават по канала към края на отводния канал...

Лесно е векове да живееш на гърба на другите, но идва ден за разплата...

Така е, разбира се, всяка лъжа е до време, пътят дори и на най-опашатите и брадатите винаги е към небитието. Именно затова считам за напълно безсмислено да се обременяваме с гняв и реваншизъм. На грозните и обречени крясъци на щатните провокатори в блог.бг само можем да се порадваме, преди да ги изтрия, за да не загрозяват :)) Бъдещето принадлежи на Истината и ние за пореден път сме на нейна страна.
Поздрави!
цитирай
34. prarodinata - Инициатива
08.09.2012 10:27
анонимен написа:
за усилието да обобщите и представите този материал. Вас и Спароток ви чета с най-голям интерес. Обръщали ли сте се към катедрата по старобългарски език в СУ? Любопитно ми е те какво биха коментирали и въобще имат ли официална позиция и къде може да я прочетем. Чакам продължението с нетърпение.

Разчитам, че след като материалите бъдат публикувани, хората, които имат интерес към материята, ще проявят инициативност и всеки според възможностите и нагласата си ще се опита да допринесе за излизането на светло на истинската българска история. Отново да кажа, промяната на статуквото не е по силите на един човек, камо ли по моите. Всички материали в блога ми могат да се използват свободно и да се цитират пред всякакви образователни и академични институции, те няма да могат още дълго да мълчат. Публикувам снимки с максимален възможен размер и качество, за да улесня всеки да прави своите изследвания. Вече получавам предложения за помощ в графичното предаване на буквите от Плочите, сигурен съм, че в скоро време ентусиасти ще започнат да бомбардират с писма и сигнали образователните и академични институции и те ще трябва да дават отговори и да се ангажират със становища.
Надявам се да покажат малко по-високо ниво и да не ни карат да се смеем с вицове като 'дюлгерската писменост' (по В. Фол).

Поздрави!
цитирай
35. prarodinata - Приветствам Ви за похвалното на...
08.09.2012 10:43
анонимен написа:
Приветствам Ви за похвалното начинение, с което се променя посоката на нашата съдба веднъж завинаги, обаче си позволявам да Ви дам следния съвет - не допускайте глупави и злостни коментари, те омаловажават целия постинг. Много вероятно е хората, които правят това да са чуждопоколници и да се страхуват от истината за миналото на българския народ.
Дерзайте!


Напълно съм съгласен с думите Ви, обидни и безсмислени коментари не се допускат. Някои хора ме критикуват за това, че трия, но аз не съм премахнал НИТО ЕДИН коментар, който да съдържа градивна критика и който да предлага обосновани алтернативи на тезите, които се предлагат тук. Такова е нивото на 'опонентите' ни, които Вие сте разобличил много добре.
Остава да се надяваме специалистите и учените да се отърсят от страха си, да застанат с имената си и да се заемат с това, за което им плащаме, като вземат отношение по десетките артефакти, които ни заливат. Сведенията за старата история на българите на Балканите растат лавинообразно и колкото и да протакат, съвсем скоро учените ще трябва да признаят съществуването на тези проблеми и да започнат да работят по тях. Аз призовавам българите сред тях да се отърсят от страха и да побързат да запишат имената си в историята вместо да раболепничат пред силните на деня, защото днешните силни утре ще са минало.
цитирай
36. prarodinata - Знаеш ли какво се получава като с...
08.09.2012 10:49
анонимен написа:
Знаеш ли какво се получава като сравниш знаците от плочицата Диспилио със старобългарските руни? Гърците ще изреват на умряло от страх и ужас:))))))))

http://i626.photobucket.com/albums/tt347/lantonov/Bulgar_runic_letters-1.png

http://www.kroraina.com/pb_lang/FIG2.gif

Няма мърдане, тоя, който има очи ще види, че протобългарските руни съвпадат едно към едно с много от знаците, които са датирани 6-то хилядолетие преди новата ера. Айде, ако ти остане време да ги сложиш тия неща едно до друго та да видят хората за какво става дума и на всеки да му стане ясно, че гърците са заели наша земя и най-безжалостно за избили дедите ни.


Благодаря за линковете! В следващия постинг ще публикувам сравнителни таблици и ще проследя някои основни знаци в пътя им от праисторическата до днешната ни писменост. А иначе, реакцията на 'гърците' доста слабо ме вълнува.
Поздрави!
цитирай
37. prarodinata - http://press. princeton. edu/...
08.09.2012 10:57
анонимен написа:
http://press.princeton.edu/B_ATLAS/BATL021_.pdf

http://press.princeton.edu/B_ATLAS/BATL062_.pdf

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Buildings/4C*.html


Благодаря много за материалите, много са ценни!
Поздрави!
цитирай
38. sparotok - писменост
08.09.2012 12:25
Обърни внимание на един важен факт - нашите думи за чета, пиша, мастило, книга са изключително древни.

пиша отговаря на вед.санскр. пимсати, писати -пиша

чета отговаря на вед.санскр. читати - разбирам, възприемам

мастило отговаря на санскр. машии- мастило

печат отговаря на санскр. пичаяти - правя отпечатък, притискам

черта отгоравя на санскр. чира-черта

резка отговаря на санскр. рекха-резка и ражжу -резка

перо отговаря на санскр. парна-перо

книга отговаря на акад. кануку- подпечатан документ...на акадски обаче няма смисъл. Етимологията на книга и кануку е българска. Значението е печат, отпечатък, явно първите надписи са правени върху глина, за това и най-ранната дума за знак е със смисъл отпечатък (върху глина).

киндати -означава притискам, отпечатвам, късам на санскрит
куен -означава удрям на хетски
кина -означава късам (в случая късъм повърхността на глинена плочка с остър предмет оставяйки черта, отпечатък).

Всички тези думи показват, че писмеността е позната на Българите поне от няколко хилядолетия... За гърците това не може да се каже.

гр. графо-пиша отговаря на блг. грапав, т.е. набраздявам, чертая

гр. грамма-буква показва трак. диал. особеност, а именно замяната на М с В, това е особеност типична за българския език (тъмно-тъвно, плевня-племня), т.е. грамма е равностойно на гравва - грапавост, отпечатък.

гр. графида-писалка има смисъл - правеща грапавина.

Фактите може да са неудобни на някои хора, но какво да се прави, който крие истината един ден ще трябва да се изправи пред последствията...

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - ориенталци
08.09.2012 12:52
анонимен написа:
Проблема при вас е, че в желанието си да се сравнявате с другите се опитвате да ги принизите до вашето ориенталско ниво.




Господине, единствените ориенталци на Балканите са гърците...

Названието на гръцката дреха хитон отговаря на еврейската кетонет-дреха от лен и на акадската китину-лен.

Ето и типичната гъркиня - забулена и увита като жените от Ориента

http://im.glogster.com/media/4/26/17/11/26171165.jpg

В древността проституцията е била непозната на европейските народи, но е процъфтявала в Гърция, където е имало и храмова проституция - точно както и в държавите на Ориента.

Ранните култове на гърците са типични не за европейските народи, а за Ориента

The study will be divided into three sections. The first will consist of a catalogue of the oriental cults in Greece, which will record their dissemination and the frequency of their occurrence in a chronologically differentiated manner.


В гръзката храмова архитектура се наблюдава ориенталско влияние

Oriental Influences of Greek Temple Architecture

http://www.lotsofessays.com/viewpaper/1704923.html

Ранното гръцко изкуство също е пропито с характера на Ориента

In this, elements from other civilizations began to creep into Greek art. The
elements were those of the Near East...

Намирам за доста странно да наричате българите ориенталци...крадеца вика-дръжте крадеца!

Нашите местни корени са доказани, доказан е и неевропейския произход на гърците...



цитирай
40. marandi - :)
08.09.2012 17:05
Поздравления и спокойно - помагаме до колкото можем, но съм в различен сегмент.

П.П. Между другото докато преглеждах нещата за 5-10 мин. ми се появи една теория да се разчетат част от нещата, но ми трябват повече детайли като инфо за определени картинки. Просто смотаната ми аналитична мисъл е свикнала да работи с конкретни параметри, а тия не са достатъчно.

Но мисля, че някои неща могат да се разчетат като хипотеза и на по-късен етап ще ви я изложа, ако трябва, но така ми е трудно без още малко информация като къде точно са намирани тия предмети и повечко снимков материал. Лошото е, че при мен на монитора ми излиза двузмерно, на място ще е съвсем друго да прегледам нещата. Както и да е, като видя още материали или ще се потвърди, или ще се отхвърли хипотезата ми.

Дерзайте! Радвам се, че ви има! :)

Поздрави и успех!
цитирай
41. prarodinata - Поздравления и спокойно - помагаме ...
09.09.2012 12:40
marandi написа:
Поздравления и спокойно - помагаме до колкото можем, но съм в различен сегмент.

П.П. Между другото докато преглеждах нещата за 5-10 мин. ми се появи една теория да се разчетат част от нещата, но ми трябват повече детайли като инфо за определени картинки. Просто смотаната ми аналитична мисъл е свикнала да работи с конкретни параметри, а тия не са достатъчно.

Но мисля, че някои неща могат да се разчетат като хипотеза и на по-късен етап ще ви я изложа, ако трябва, но така ми е трудно без още малко информация като къде точно са намирани тия предмети и повечко снимков материал. Лошото е, че при мен на монитора ми излиза двузмерно, на място ще е съвсем друго да прегледам нещата. Както и да е, като видя още материали или ще се потвърди, или ще се отхвърли хипотезата ми.

Дерзайте! Радвам се, че ви има! :)

Поздрави и успех!


Готов съм да съдействам на всеки, който има желание да работи за разчитането, съхранението и популяризирането на древната българска писменост.

Успех и на Вашето поприще!
цитирай
42. анонимен - Сашка Руйчева
13.09.2012 20:45
Това, което подозирах се оказа истина.Българите са дали писмеността на 2/3 от населението на планетата. Прекрасна статия, която ни прави чест, защото досега дали от завист или от страх от откриване на истината за българите, все други пишеха за нас! Дано имате достатъчно сили, за да довършите проучванията и анализите си! Стъпили сте на твърда земя и вярвам в успеха Ви!Поздравявам Ви и ще Ви подкрепям !
цитирай
43. prarodinata - ТВЪРДА ЗЕМЯ
14.09.2012 10:20
анонимен написа:
Това, което подозирах се оказа истина.Българите са дали писмеността на 2/3 от населението на планетата. Прекрасна статия, която ни прави чест, защото досега дали от завист или от страх от откриване на истината за българите, все други пишеха за нас! Дано имате достатъчно сили, за да довършите проучванията и анализите си! Стъпили сте на твърда земя и вярвам в успеха Ви!Поздравявам Ви и ще Ви подкрепям !


Ето това е разковничето: ние като народ трябва да стъпим на твърда земя, за да започнем да градим дома си на чисто. Повече от 100 години на българите беше внушавано, че са пришълци в земите на дедите си. Така, с 'научни' методи манипулаторите контролираха миналото, за да господстват и над бъдещето. С много лъжи, премълчавания и заблуди група хора направиха и невъзможното, за да прекъснат хилядолетната връзка на българина със земята му, да превърнат първия народ на планетата в бездомен скитник – пришълец, в дърво без корен. 1300-те години, които ни 'отпуснаха' са жалко подаяние. От всички нас зависи да отстоим правата си върху всичките 10 000 години (а може би и повече) история на българската цивилизация. Въоръжени с познанието за източниците на нашата сила, ще можем да ковем съдбата си в бъдещето, уповавайки се само на собствената си мощ, а не на разни 'спасители' в овчи кожи.

Благодаря Ви за подкрепата и поздрави за стремежа Ви към Истината! Днес той Ви е довел до този блог, а утре ще Ви отведе и много по-далеч!
цитирай
44. анонимен - Нека с Истина празнуваме българ...
16.09.2012 11:16
bven написа:
Нека с Истина празнуваме българските исторически мигове!
Чудесен постинг.

цитирай
45. анонимен - евала
16.09.2012 11:16
bven написа:
Нека с Истина празнуваме българските исторически мигове!
Чудесен постинг.

цитирай
46. krisdimaryana - Поздравления!
18.09.2012 13:50
Много хубава статия! Невероятно! Поздравления!

Българската народна поговорка: "Истината, рано или късно, винаги излиза наяве!"
цитирай
47. prarodinata - Истина
18.09.2012 15:45
krisdimaryana написа:
Много хубава статия! Невероятно! Поздравления!

Българската народна поговорка: "Истината, рано или късно, винаги излиза наяве!"


Благодаря Ви. Истината вече излиза наяве и никой няма да може да я спре.
Поздрави!
цитирай
48. анонимен - Превъзходно! малко уточнение - ...
20.09.2012 09:29
Превъзходно! малко уточнение - Гърците присвояват епоса и достиженията на траките/българите и систематично унищожат носителите на тяхната култура. Често споменаваме отпечатъка на турското "присъствие" и "пропускаме" гръцкото. Писмеността ни е дадена от Енох, а Кирил я възражда /ок.870г./, поради силния гръцки натиск /1018г./.....
цитирай
49. анонимен - :)
20.09.2012 13:30
Изумрудените скрижали на Тот Атланта:

http://www.4shared.com/document/D5plqwvB/izumrudeniteskrijalinatotatlan.html

"Децата на Khem-Хем-Хемус!!! :)))

http://old.omda.bg/bulg/legends/hemus_rodopa.htm

:))))))
цитирай
50. анонимен - Vihar
20.09.2012 20:04
Изключително академичен и стойностен постинг, подкрепен с много доказателства! Видно е , че е положен голям труд за събирането на тези факти , а през академичното дар слово прозира голямата любов на автора към нашата Родина ! Хвала на такива наши сънародници !
цитирай
51. balkan1 - Ето още нещо за писмеността на предците ни -
21.09.2012 14:01

http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm
И НЕЩО ПО-ТОЧНО ЗА "КИРИЛИЦАТА" -
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf

цитирай
52. prarodinata - Изумрудените скрижали на Тот Ат...
21.09.2012 19:45
анонимен написа:
Изумрудените скрижали на Тот Атланта:

http://www.4shared.com/document/D5plqwvB/izumrudeniteskrijalinatotatlan.html

"Децата на Khem-Хем-Хемус!!! :)))

http://old.omda.bg/bulg/legends/hemus_rodopa.htm

:))))))


Благодаря за линковете!
Поздрави!
цитирай
53. prarodinata - Изключително академичен и стой...
21.09.2012 19:51
анонимен написа:
Изключително академичен и стойностен постинг, подкрепен с много доказателства! Видно е , че е положен голям труд за събирането на тези факти , а през академичното дар слово прозира голямата любов на автора към нашата Родина ! Хвала на такива наши сънародници !


Благодаря за високата оценка! Ще продължавам да публикувам ценни снимки и разнообразни материали за истинската история на българския народ.
Поздрави!
цитирай
54. prarodinata - http://borislav. digicom. b...
21.09.2012 20:11
balkan1 написа:

http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm
И НЕЩО ПО-ТОЧНО ЗА "КИРИЛИЦАТА" -
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf


Попадал съм на тези материали. Този на Борислав Иванов е доста интересен, но надали на този етап тезите му могат да бъдат потвърдени. Що се отнася до студията на Г. Сотиров, истинско удоволствие е да се чете. Работите на Сотиров и на много други изследователи от времето на Раковски до нашата информационна ера показват, че винаги е имало учени, които са знаели и са казвали истината за автохтонния произход на българите дори с цената на кариерата и името си. Днес вече е много по-лесно и ние сме длъжни пред паметта на тези големи българи да направим нужното за окончателното разкриване на българската история в пълното й величие.
Поздрави!
цитирай
55. prarodinata - Изключително академичен и стой...
23.09.2012 09:58
анонимен написа:
Изключително академичен и стойностен постинг, подкрепен с много доказателства! Видно е , че е положен голям труд за събирането на тези факти , а през академичното дар слово прозира голямата любов на автора към нашата Родина ! Хвала на такива наши сънародници !


Благодаря Ви за ласкавите думи. Старая се според възможностите и ограниченото си време да допринасям за разкриването на истинската история на българския народ. Възстановяването на истината за историята е необходимо условие за просперитет в бъдещето.

Поздрави!
цитирай
56. valentinnedyalkov - изключително ценно!
30.09.2012 18:03
Изключително, ценно и най-вече полезно за всички българи!
Поздравления!
цитирай
57. prarodinata - Благодарности
01.10.2012 12:52
valentinnedyalkov написа:
Изключително, ценно и най-вече полезно за всички българи!
Поздравления!


Благодаря Ви. Надявам се все повече хора да считат точно такива материали за полезни.
цитирай
58. kikowsky - Знаците от Анзабегово ги има в Ма...
13.11.2012 10:49
Знаците от Анзабегово ги има в Магура. И от другите също има много. Но тези от Анзабегово 100%.
цитирай
59. prarodinata - Магурска азбука
13.11.2012 18:39
kikowsky написа:
Знаците от Анзабегово ги има в Магура. И от другите също има много. Но тези от Анзабегово 100%.

Да, а това говори, че азбуката на българите е дори още по-стара, най-вероятно с палеолитни корени... Посочвам цифрата 10 000 години просто като ориентир, така или иначе почти всички датировки са фундаментално сбъркани.
Какво е твоето усещане и знание за възрастта на Магурската азбука?

Поздрави!
цитирай
60. demograph - Страхотен принос!
01.02.2013 23:56
Принтвам всичко за да се запазва....!
цитирай
61. shtaparov - Браво-чудесен материал!
28.07.2013 21:57
Браво-чудесен материал!
цитирай
62. marlena - Браво!
21.12.2013 16:00
Блестяща публикация за българската писменост!
цитирай
63. barin - Статията ми хареса. Съгласен съм, ...
19.06.2015 22:30
Статията ми хареса.Съгласен съм, че писмеността е един от показателите на цивилизация и развитие на народа.България е добре и по останалите: българите са създали две писмености-глаголица през 855г.и кирилица през 862-863. На наша територия има още много писмености, засвидетелствани в плочките от Виница, Градешница, Варненско и др., надписите от Драгойна и Кьолмен. Добре сме и по пътищата, които сме имали-инфраструктурата и комуникациите; строежите- на всякъде има български крепости; бойните изкуства- китайците заимстват много от нас; равнището на живот- не е било по-добро от Византия, но е биломного над останалите държави в Европа( имам предвид първото и второто царство).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1534679
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105