Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 21:15 - ЗАГАДЪЧНАТА КИРИЛИЦА ОЖИВЯВА
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 42111 Коментари: 30 Гласове:
42

Последна промяна: 25.06.2013 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

В публикацията "Тайнствената кирилица открита и в Стара планина" преди година запознах читателите с новооткрита олтарна плоча, изписана както и родопските Скрижали с непозната писмена система, съдържаща много от днешните ни кирилски букви. Тя е намерена в църква в Стара планина и разширява географията на загадъчната писменост, която досега срещахме само в Родопите. Както и при останалите плочи и на старопланинската има надписи от различни периоди, като новият е точно датиран – 28 декември 1870 г. Както се вижда, в ортографията на надписа от 19 в. и на този по-долу няма  нищо общо, т.е. най-логично би било да се приеме, че вторият е по-ранен.

image

И тъй като снимките не дават достатъчно добра представа, реших да снема отпечатък (естемпаж) от по-стария надпис, за да улесня анализа, а и евентуалното му разчитане. Изказвам своята голяма благодарност на всички, които направиха възможен този сериозен пробив в изследванията на загадъчната писменост на дедите ни.

Първо почистихме старателно плочата. След това използвахме силикон, за да направим негатив на надписа. Негативът покрихме със специална смола и получихме точно копие на надписа. Силиконът е скъп вариант, но дава максимална точност на отпечатъка (с него могат да се пресъздадат 1:1 дори пръстови отпечатъци). Накрая използвах молив и перманентен маркер, за да оцветя вдлъбнатините по копието на надписа. Резултатът е отличен – над 90% от знаците са напълно четливи и мога да гарантирам, че това, което съм отбелязал с маркера, е напълно идентично с това, което старият книжовник е оставил върху плочата. Някои от знаците, разбира се, не са особено четливи поради ерозията през столетията. При тях съм отбелязал само вдлъбнатините, за които съм бил сигурен, че съществуват. Разчитам, че епиграфите, които се заемат с разчитането на надписа, ще могат да възстановят и голяма част от не съвсем четливите знаци.

В крайна сметка, пред очите ви е точното копие на актуалното състояние на старопланинската плоча, която все още пази ревниво тайната на тази алтернативна българска писмена система.

Най-ценното при тази плоча е, че изписването на част от буквите е доста сходно с това на средновековни текстове. Ако се окаже, че надписът е късен (средновековен), това ще потвърди тезата ми, че се касае именно за писмена система, алтернативна на стандартната кирилица, която има своите корени още в тракийската писменост и се е развивала самостоятелно в продължение на повече от хиляда години, преди да отмре. Считам, че различните писмовни школи, съществували по нашите земи са създали огромен брой знаци, част от които са участвали във всяка от трите познати ни засега български азбуки – Кирилица, Глаголица и неизвестната досега алтернативна писменост от олтарните плочи.

Ние българите определено имаме с какво да се гордеем. Повечето народи нямат своя азбука, а ние сме създали поне три, както и стотици писмени знаци, използвани от дедите ни от Неолита до наши дни
. Това ми дава основание без колебание да твърдя, че именно тук, в Прародината на българите, е люлката на писмеността.

По-долу публикувам снимките от отливката на старопланинския надпис. Първо са фотографиите, в които буквите са оцветени, а след това можете да видите и оригиналния вариант.

Изказвам специални благодарности на Пламена Койчева и д-р Камен Козарев за графичната обработка на фотографиите.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
42



1. danailvdimitrov - прилича на поменник с имена...
25.06.2013 22:27
а щом е на олтарна плоча е възможно това да са имена на клирици и миряни от църквата
цитирай
2. prarodinata - Фантастика
25.06.2013 23:01
danailvdimitrov написа:
а щом е на олтарна плоча е възможно това да са имена на клирици и миряни от църквата


Доста дълъг списък с имена, не мислите ли...? И защо не можем да ги прочетем?
Тезата на доц. Коста Хаджиев, че са изписани инициалите на ктиторите, просто смайва с неправдоподобността си... 500 души дарявали за един малък параклис, че след това и скрили надписа в олтара, за да не разбере никой кои са дарителите...
В близко време ще направя подробен разбор на статията за плочите в сп. 8, бр. 4 от тази година. Познавам доста хора, които останаха шокирани от склонността на нашите учени да прибягват до най-фантастични обяснения само и само да се укрие очевидната, но противоречаща на догмата Истина.
Г-н Димитров, със съжаление забелязвам, че заставате на губещата страна. Дано греша, останете си със здраве!
цитирай
3. prarodinata - Вдъхновена, ръководена и закри...
25.06.2013 23:30
bezistena написа:
Вдъхновена,ръководена и закриляна от Българските Богове е изследователската и откривателската ти дейност,братко Мартине!Ти си предопределен да приложиш на практика Свещения шифър на Божия Български език,разкрит в статиите ни в bezistena.blog.bg- ТАЙНИТЕ НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК 1 И 2 ЧАСТ,и в останалите документи в блога на Комитета за спасение на Безистена,и да разсекретиш сакралната информация,вложена в откритата от тебе документация!
Запознай се обстойно с Ръководството и техниките за разшифроване на Жреческата Българска свещена писменост и език-текста от плочата е съставен в Исус и Мария Магдалена(Богородица)са Българи и че народа Български е съставен от техните последователи,жертвовречени и жертвоположени за съхранението на Тяхното Свещено династично потомство,поради която причина е наложеният върху Българите световен перманентен геноцид!
Ще те насърчим и извисим мечтателните те изследователски хоризонти,като ти разкрием,че не само най-малко три писмености са създадени от Българите,а АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ПИСМЕНОСТИ КАТО ПРОИЗВОДНИ НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ПОМОЩТА НА САКРАЛНАТА БОЖИЯ МАТРИЦА по времето на техните цивилизаторски мисии сред всички племена по света,в чиито елити те са имплантирали своя интелектуален генетичен потенциал!
МАРТИН=Мария Диана=Мария Магдалена!

Г-н Дунчев, благодаря Ви за оценката, но определено не заслужавам доспехите, с които ме обличате. Считам, че необосновани твърдения като горните, поднесени с толкова патос по-скоро вредят на каузата ни, поради което за голямо мое съжаление се налага да изтрия коментара Ви. Ще Ви помоля, ако в бъдеще имате желание да коментирате в този блог, да се придържате към по-конструктивен тон и да поднасяте обосновани твърдения и факти, които подлежат на доказване.
Бъдете здрав!
цитирай
4. bezistena - Не се отричайте един друг, а потъ...
26.06.2013 00:11
Не се отричайте един друг,а потърсете ценнното и необходимото и от двете страни,събирайте се ,а не се противопоставяйте-спорът нека насърчава и благославя и двете страни!
Насоката,дадена от изследователя danailvdimitrov е правилна:след разшифроването на предложението му,че текста е ПОМЕННИК С ИМЕНА,се установява категорично,че секретния сакрален тект на плочата касае единствено и задължително само най-святата тайна на Българите-Българските Богове Исус и Богородица и Божествения статут на Великомъченическия и Страдалчески Техен Български народ!
ПОМЕННИК С ИМЕНА на=на Пок Иса и Мама=Бог Иса и Мария Магдалена=Бог Исус и Мария Магдалена!
Или по-точно казано:на плочата са документирани пълен набор от комбинациите на параметрите и характеристиките на Българските Богове,които се получават след зашифроване със Свещения код,който ние разкриваме в ТАЙНИТЕ НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК в bezistena.blog.bg,и който „СПРАВОЧНИК“и „КАТАЛОГ"се ползва от Посветените Българи за тяхната конспиративна комуникация през геноцидните времена при постоянната тотална цензура.
В сакралния документ са зашифровани имената и титулите на златната генетична династична верига на Божиите потомци,от които са всички Български владетели,за които ще откриете с удивление,че съвпадат с т.наречените РИМСКИ ИМПЕРСКИ ДИНАСТИИ!Даваме ви насоката и шифъра-вие сте на ход!
Не обръщайте внимание и не се гневете на присмехулниците и оскърбителите,а се познайте,че сте Божии избраници с феноменни Техни параметри и способности и изкарайте маршалските си жезли гордо и смело за реализиране на пророческите указания на Нострадамус,Дънов,Ванга и Севрюкова,че Българите ще възстановят свещения си Божи статут на Духовен разсад на всички племена и ще бъдат пак Духовни водачи и Ръководители на всички народи за възстановяването на Царството на Любовта и Братството на Исус и Богородица на Земята!
Бъдете благословени!
цитирай
5. balkanian - интересно,
26.06.2013 00:56
И аз виждам имена, особено на първия ред български имена.
Възможно е да се четат трудно поради съкращения по-надолу, както е по църковните стенописи и иконописи. Струва ми се, че има и гръцки имена. Писани са с различен почерк, което говори за различно време на написването им.
С такива главоблъсканици мога да прекарам доста време.
:)
цитирай
6. godlieb - ВНИМАТЕЛНО - БЪЛГАРЩИНАТА ПРЕДСТОИ ТЕПЪРВА ДА СЕ РАЗКРИВА -
26.06.2013 09:05
- ИЗВЪН ОПЕКАТА НА ДЪРЖАВАТА - ИСПОКОН КОРУМПИРАНА ИНСТИТУЦИЯ!?! СТРУВА МИ СЕ В АРХИВА НА ПОКОЙНИЯ НЕЗАВИСИМ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ТОДОР РИЗНИКОВ СЕ КРИЯТ ПОДОБНИ СЪКРОВИЩА. ИМАХ ЩАСТИЕ ЗА БЕГЪЛ ПОГЛЕД.
цитирай
7. drakulla - Имената
26.06.2013 11:21
и аз ги видях - сравнително лесно се разчитат. Но като че ли има и друг текст. А няма ли как да се изследва тези надписи от кога датират?
цитирай
8. danailvdimitrov - ми те се виждат много ясно...
26.06.2013 11:38
prarodinata написа:
danailvdimitrov написа:
а щом е на олтарна плоча е възможно това да са имена на клирици и миряни от църквата


Доста дълъг списък с имена, не мислите ли...? И защо не можем да ги прочетем?
!


2 снимка , първи ред : Мито Гену Натю Мариу (или Марку) Тано Димитар Ристю

И това е само на първия ред, щом тях не виждате пък уж сте "сваляли надписа"....???

Явно не сте ходили никога на църква иначе щяхте да знаете колко имена на бивши клирици на храма казва свещенника на големия вход !!!

А тук имаме 20 реда с около 5-6 имена на ред. Какви 500 имена "фантазирате"

И защо решихте ,че тази плоча е била предназначена за този малък параклис. Ако тя е важна с нещо то определено е от по-голяма църква.

Както и да е -търсете си "болна мистика" в буквите. Но в Църквата мистиката е съвсем на друго място и ако Господ е решил да скрие смисъла на буквите- ще Го скрие!
цитирай
9. kikowsky - Започнах да разчитам плочата, д...
26.06.2013 11:50
Започнах да разчитам плочата, доколкото ми е възможно. Скоро ще ти покажа за какво става дума.
цитирай
10. vestitelkata - Някой по-горе каза, че са имена на ...
26.06.2013 12:47
Някой по-горе каза, че са имена на миряни, ама по мое мнение е изключено да е само това. Много ми е любопитно да се разчете, какво действително пише. Писанието явно е било доста важно за да си прави някой труда да го пише, а ако плочата е била и скрита, явно носи и друга информация освен имена на хора. Както и да е, във всеки случай ще очаквам с нетърпение разчитането й.
цитирай
11. balkanian - Първи ред:
26.06.2013 13:27
Мито, Поклоник, Гено, Патю, Марко, Тахо, Димитар, Ристю, Партениа, Иван, Тодор, Пенчо, Васила, Мата, Лилокола, Ана, Гана, Мих, Стоян, Стоян, Атанас, ??тю, Петко, Тано, Пано, ?а
цитирай
12. prarodinata - И аз виждам имена, особено на първия ...
26.06.2013 18:09
balkanian написа:
И аз виждам имена, особено на първия ред български имена.
Възможно е да се четат трудно поради съкращения по-надолу, както е по църковните стенописи и иконописи. Струва ми се, че има и гръцки имена. Писани са с различен почерк, което говори за различно време на написването им.
С такива главоблъсканици мога да прекарам доста време.
:)

Имена се виждат САМО на пъвия ред. На втория ред има срички, а от третия нататък започва слятото писане, характерно за всички олтарни плочи.
За различния почерк и начин на изписване съм напълно съгласен. Най-вероятно се касае за дописвания в различни исторически периоди.
Ще се радвам да се включите в общото главоблъскане и с дружни усилия да се опитаме да разчетем посланията от олтарните плочи.
Поздрави!
цитирай
13. grigorsimov - Да, несъмнено, на първия ред са български имена,
26.06.2013 18:11
а надолу, на пръв поглед, преобладават двубуквени срички

Уточнете първо броя и произношението на буквите, и до колко отговарят, или се различават от днешната кирилица!
цитирай
14. prarodinata - - ИЗВЪН ОПЕКАТА НА ДЪРЖАВАТА - ИС...
26.06.2013 18:14
godlieb написа:
- ИЗВЪН ОПЕКАТА НА ДЪРЖАВАТА - ИСПОКОН КОРУМПИРАНА ИНСТИТУЦИЯ!?! СТРУВА МИ СЕ В АРХИВА НА ПОКОЙНИЯ НЕЗАВИСИМ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ТОДОР РИЗНИКОВ СЕ КРИЯТ ПОДОБНИ СЪКРОВИЩА. ИМАХ ЩАСТИЕ ЗА БЕГЪЛ ПОГЛЕД.

Здравейте!
Ще се радваме да споделите тук какво сте открил в архива на Ризников. Този блог има за цел и да стимулира любителите на българската древност да търсят и да откриват отговори сами, вместо да се надяват на официалните научни институции, които, както виждаме, трудно преодоляват догматизма и инерцията.
Поздрави!
цитирай
15. danailvdimitrov - не е задължително да са само миряни....(казах и клирици)
26.06.2013 18:16
vestitelkata написа:
Някой по-горе каза, че са имена на миряни, ама по мое мнение е изключено да е само това. Много ми е любопитно да се разчете, какво действително пише. Писанието явно е било доста важно за да си прави някой труда да го пише, а ако плочата е била и скрита, явно носи и друга информация освен имена на хора. Както и да е, във всеки случай ще очаквам с нетърпение разчитането й.



Като се има предвид че е олтарна плоча (където разни изследователи не бива и да припарват), е напълно възможно това да са имена и на мъченици за вярата, каквито в Родопския край има с хиляди.

Техни мощи или частици от мощи по правило се вграждат в олтара (ако липсват е възможно и да са били изписвани на олтарната плоча).

Най-добре е да не спекулираме с такива неща за да не се окаже, че кощунстваме !
цитирай
16. prarodinata - и аз ги видях - сравнително лесно се ...
26.06.2013 18:17
drakulla написа:
и аз ги видях - сравнително лесно се разчитат. Но като че ли има и друг текст. А няма ли как да се изследва тези надписи от кога датират?

Ако питате епиграфите, ще ви кажат – надписите са от 19-и век. Добре, но как ще обяснят, че големият надпис на горния край на плочата носи дата 28.12.1870 г. и очаквано е съвсем четлив, а долните имат съвсем различно изписване. Дори най-горния ред от надписа с дребните букви е напълно различен като ортография, а какво остава за долните редове, които са и основната част разбира се...
На кого да разчитаме, вие ми кажете?
Поздрави!
цитирай
17. prarodinata - а щом е на олтарна плоча е възможно ...
26.06.2013 18:26
danailvdimitrov написа:
prarodinata написа:
danailvdimitrov написа:
а щом е на олтарна плоча е възможно това да са имена на клирици и миряни от църквата


Доста дълъг списък с имена, не мислите ли...? И защо не можем да ги прочетем?
!


2 снимка , първи ред : Мито Гену Натю Мариу (или Марку) Тано Димитар Ристю

И това е само на първия ред, щом тях не виждате пък уж сте "сваляли надписа"....???

Явно не сте ходили никога на църква иначе щяхте да знаете колко имена на бивши клирици на храма казва свещенника на големия вход !!!

А тук имаме 20 реда с около 5-6 имена на ред. Какви 500 имена "фантазирате"

И защо решихте ,че тази плоча е била предназначена за този малък параклис. Ако тя е важна с нещо то определено е от по-голяма църква.

Както и да е -търсете си "болна мистика" в буквите. Но в Църквата мистиката е съвсем на друго място и ако Господ е решил да скрие смисъла на буквите- ще Го скрие!

Господине за пореден път се убеждавам, че сте изключително предубеден човек. Казвате 'и това е само на първия ред'... Искам да ми цитирате четливи имена от втория, третия и следващите редове, тогава. Няма да допускам Ваши коментари, ако в тях няма ясно изброени имена на 'бивши клирици на храма' от редовете след първия.
Ако сторите труд да погледнете темите за другите плочи, ще забележите, че почти всички от тях имат нов надпис или имена на ктитори НО САМО НА ПЪРВИЯ РЕД. Всичко надолу е неразбираемо.
Едва ли ще имате доблестта да го признаете, така, както сте тръгнал...
И така, очаквам имената от долните редове... Успех!
цитирай
18. prarodinata - Започнах да разчитам плочата, д...
26.06.2013 18:28
kikowsky написа:
Започнах да разчитам плочата, доколкото ми е възможно. Скоро ще ти покажа за какво става дума.

Стискам палци! Дано си попаднал на добра следа. Ще чакаме с нетърпение резултатите!
цитирай
19. prarodinata - Някой по-горе каза, че са имена на ...
26.06.2013 18:37
vestitelkata написа:
Някой по-горе каза, че са имена на миряни, ама по мое мнение е изключено да е само това. Много ми е любопитно да се разчете, какво действително пише. Писанието явно е било доста важно за да си прави някой труда да го пише, а ако плочата е била и скрита, явно носи и друга информация освен имена на хора. Както и да е, във всеки случай ще очаквам с нетърпение разчитането й.

Йоана, писанието, освен, че е било важно, е и изключително трудно за изпълнение. Това е ръкописен, объл и дребен текст върху камък!! Неслучайно навремето, когато се е пишело масово върху камък, са се използвали руните, които са ъглести, състоят се от прави линии и се изписват далеч по-лесно. За мен тази плоча поставя и още една загадка – как е изчукван върху мрамора този ситен текст... Явно книжовниците са имали опит и завидна техника, придобити при изписването на доста подобни надписи... За щастие някои от тях са оцелели въпреки унищожителните усилия на цяла кохорта врагове на Българското...
Виждаме, че и днес има хора, които биха желали тези плочи да не съществуват или да не са нищо повече от 'дюлгерски надписи' или банални списъци с имена.
Оттам и яростните нападки, които съпровождат всяка публикация за тях...
Поздрави!
цитирай
20. prarodinata - Мито, Поклоник, Гено, Патю, Марко, ...
26.06.2013 18:39
balkanian написа:
Мито, Поклоник, Гено, Патю, Марко, Тахо, Димитар, Ристю, Партениа, Иван, Тодор, Пенчо, Васила, Мата, Лилокола, Ана, Гана, Мих, Стоян, Стоян, Атанас, ??тю, Петко, Тано, Пано, ?а

Дотук добре, тези бързо ги прочетохме всички. Виждам, че темата Ви вълнува и имате вкус към главоблъсканиците, желая Ви успех.
Плочите ще бъдат разчетени и то не от специалист, така че дерзайте!
цитирай
21. prarodinata - а надолу, на пръв поглед, преобл...
26.06.2013 18:55
grigorsimov написа:
а надолу, на пръв поглед, преобладават двубуквени срички
Уточнете първо броя и произношението на буквите, и до колко отговарят, или се различават от днешната кирилица!

Господин Симов, прекланям се пред личността и делото Ви и се гордея, че правите коментар в блога ми! Историята и българският народ са длъжници на хора като Вас, но един ден децата в нова България ще четат за героите на антикомунистическата съпротива от учебниците, а вашият пример ще ги научи, че със Свободата компромиси не се правят!

По коментара Ви: заедно със съмишленици сме се захванали да извадим всички различни знаци от тази плоча. Досега сме събрали над 50 броя, има и още. Това всеки може да направи сам и да се убеди, че тази писменост е доста разнообразна...

Желая Ви крепко здраве, за да видите края на Злото, срещу което се борите през целия си живот! Силният дух, убеден съм, никога няма да Ви напусне.
Още веднъж – поклон!
цитирай
22. skarif - Кофти са снимките.
26.06.2013 21:15
Трудно е от тук да се разгледа и разчете. Кога се датира тая плоча? Средновековна?
цитирай
23. danailvdimitrov - ето Ви цитирани ...
26.06.2013 22:48
prarodinata написа:
[quote=danailvdimitrov][quote=prarodinata][quote=danailvdimitrov]
Господине за пореден път се убеждавам, че сте изключително предубеден човек. Казвате 'и това е само на първия ред'... Искам да ми цитирате четливи имена от втория, третия и следващите редове, тогава. Няма да допускам Ваши коментари, !


Така е предубеден съм към търсене на "нещо загадъчно" на всяка цена. Това, че тракийски знаци предшествуват кирилицата е ясно отдавна. Но да се търси във всеки надпис- древна азбука е безплодно.

Ето Ви след първите 3 реда:
11р.вт.ч. Иванъ.... Фило (т.е Фильо) и отново... Иван (ху)
14р. Рацо, Ст, (вероятно Стоян както e в 1 р.) Мито, Гато, Кериаки (Киряк) , Бену (Бенчо)
15р. Кума или Куна .....авва Гиру (илиГеро), мама Цв (Цвета) (обръщение към игумен(ка)).....Нева, Мито
19р. Цоцо, Ману ......19р.вт.ч. ....Матю, Лакану (Лукан)
20р.вт.ч Мано, Боку

И въобще това е Ваша работа да дадете обяснение, не моя.


Прави впечатление също, че именната система в "да речем" стария текст е доста близка с тази от надписа на имената на дарители и ктитори от "новия текст" от 1870г. Те се повтарят доста точно - Рачу Бочув, Чону, Митрофан, Мито, Иванъ, Ганчу, Христо, Василъ, Танчу, Нечу, Тачу и др.

Разглеждайте си ги "многостранно" това не пречи, но какъв е в крайна сметка смисъла на това упражнение, аз не знам?
цитирай
24. sparotok - !
26.06.2013 23:01
Надписите са интересни, но ще мине още доста време преди да се стигне до пълното им разчитане и датировка...
цитирай
25. prarodinata - Ето Ви след първите 3 реда: 11р. ...
27.06.2013 11:45
danailvdimitrov написа:

Ето Ви след първите 3 реда:
11р.вт.ч. Иванъ.... Фило (т.е Фильо) и отново... Иван (ху)
14р. Рацо, Ст, (вероятно Стоян както e в 1 р.) Мито, Гато, Кериаки (Киряк) , Бену (Бенчо)
15р. Кума или Куна .....авва Гиру (илиГеро), мама Цв (Цвета) (обръщение към игумен(ка)).....Нева, Мито
19р. Цоцо, Ману ......19р.вт.ч. ....Матю, Лакану (Лукан)
20р.вт.ч Мано, Боку
И въобще това е Ваша работа да дадете обяснение, не моя.
Прави впечатление също, че именната система в "да речем" стария текст е доста близка с тази от надписа на имената на дарители и ктитори от "новия текст" от 1870г. Те се повтарят доста точно - Рачу Бочув, Чону, Митрофан, Мито, Иванъ, Ганчу, Христо, Василъ, Танчу, Нечу, Тачу и др.
Разглеждайте си ги "многостранно" това не пречи, но какъв е в крайна сметка смисъла на това упражнение, аз не знам?

Добре е, че представяте аргументи. Би било чудесно да използвате елементарна програма за обработка на фотографии и да публикувате подчертаните места с имена и всякакви други смислосъдържащи елементи, придружени с кратко обяснение. Полезно е да се генерират хипотези, които постепенно да ни доведат до разчитането. А никоя научна хипотеза не може да се вземе на сериозно, ако не стъпва на достоверен статистически анализ на знаците. Така че с това трябва да се започне и тук. А щом Вие искате да търсите имена и оттам да чепкате за отговора на загадката, нямам нищо против. Досещате се, че и имена да са, това решава само част от уравнението...
Защо един църковен поменик от 18 – 19-и век съдържа десетки непознати или неприсъщи на познатата ни Кирилица от това време? Защо немалко знаци от Кирилицата никак не се срещат по плочата. Защо хората от 17, 18 или 19 век (а може ли и поне малко по-рано) изписват едни обикновени инициали с един куп букви, които досега не сме срещали...? И т.н. .. Има време, рано е още за отговори, но началото е сложено.
Само предлагам някои насоки за търсене. Ползвайте снимките, затова съм ги направил. Успех!
цитирай
26. prarodinata - Надписите са интересни, но ще мине ...
27.06.2013 11:55
sparotok написа:
Надписите са интересни, но ще мине още доста време преди да се стигне до пълното им разчитане и датировка...

Точно така е, твърде е рано за категорични мнения. Нужен е много сериозен анализ и свободна от предразсъдъци мисъл, за да се движим напред с разчитането. Иначе най-лесно е да обявим плочите за 'дюлгерски надписи' или 'църковен поменик' и да си легнем спокойни, че не се налага да леем пот и да си хабим очите в търсене на Истината. Още повече, че няма никакви гаранции за краен успех - разчитането – и можем да се поизложим...

Истинската наука не може да бъде страхлива.
цитирай
27. balkanian - главоблъсканица :)
27.06.2013 12:09
Наистина текстът не се чете и е странен. Предвид наличието на доста съгласни, възможно е някои от тях да се четат като срички, например "М" като "МЕ" или "Р" като "РО". И най-вече, тоя текст трябва да се погледне от някой, който разбира гръцки.

:)
цитирай
28. sparotok - методика
27.06.2013 16:50
prarodinata написа:
sparotok написа:
Надписите са интересни, но ще мине още доста време преди да се стигне до пълното им разчитане и датировка...

Точно така е, твърде е рано за категорични мнения. Нужен е много сериозен анализ и свободна от предразсъдъци мисъл, за да се движим напред с разчитането. Иначе най-лесно е да обявим плочите за 'дюлгерски надписи' или 'църковен поменик' и да си легнем спокойни, че не се налага да леем пот и да си хабим очите в търсене на Истината. Още повече, че няма никакви гаранции за краен успех - разчитането и можем да се поизложим...

Истинската наука не може да бъде страхлива.


Може би трябваше да систематизираш и изолираш особените знаци, да ги маркираш в текста, а и да ги покажеш отделно.

По този начин за имащите съмнения би било по-лесно да приемат и едно алтернативно обяснение.
цитирай
29. prarodinata - Надписите са интересни, но ще мине ...
27.06.2013 18:24
sparotok написа:
prarodinata написа:
sparotok написа:
Надписите са интересни, но ще мине още доста време преди да се стигне до пълното им разчитане и датировка...

Точно така е, твърде е рано за категорични мнения. Нужен е много сериозен анализ и свободна от предразсъдъци мисъл, за да се движим напред с разчитането. Иначе най-лесно е да обявим плочите за 'дюлгерски надписи' или 'църковен поменик' и да си легнем спокойни, че не се налага да леем пот и да си хабим очите в търсене на Истината. Още повече, че няма никакви гаранции за краен успех - разчитането и можем да се поизложим...

Истинската наука не може да бъде страхлива.


Може би трябваше да систематизираш и изолираш особените знаци, да ги маркираш в текста, а и да ги покажеш отделно.

По този начин за имащите съмнения би било по-лесно да приемат и едно алтернативно обяснение.

Павеле, прав си, но предпочитам и други изследователи да се включат и да продължат работата. Готов съм да съдействам на всеки. Това не е работа само за един човек. А и нямам намерение да убеждавам никого, целта тук е да разберем какво представляват тези надписи и това касае всички нас, не само мен.
Така че – материалите са налице, нека всеки, който има интерес, да полага усилия според възможностите си. Аз съм насреща.
Някои вече се включиха и работят по надписа, предлагат се интересни идеи и методи за работа. Оптимист съм, че след време ще имаме доста по-голяма яснота.
Поздрави!
цитирай
30. shtaparov - Изключително интересно!
28.07.2013 22:04
Изключително интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1537587
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105