Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2014 21:53 - Българите са и вандалите
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 6380 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 30.05.2014 00:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди време искайки компетентно мнение се обърнах към един известен български епиграф, чието име не искам да споменавам. Въпросът, който отправих касаеше известния Вандалски речник, цитиран многократно из форуми и блогове от едно съчинение на Г. Сотиров. Естествено отговора, който получих беше, че това е някаква манипулация без реални измерения в науката. Кротко си замълчах и забравих за Сотировите постановки осланяйки се твърдо на научния авторитет. Както се казва - Magister dixit - Учителя каза!
Да, но след това  се появи  това тук -   Вандалския Закон за наследството на властта на Гайзерик (ЗиезиРик, Зинзирик б.а.) е Закона за наследството и у т. нар. българи

http://marknatan.blog.bg/history/2013/12/21/vandalskiia-zakon-za-nasledstvoto-na-vlastta-na-gaizerik-zie.1221352

Четейки поредното ювелирно попадение в историрическите анализи на Историческия реализъм школа Маркнатан се замислих не само за кофти вандалския речник, който се представя за късна "славянска" инсинуация и си рекох, къде ли мога да потърся някакви паралели между "варварите"-вандали и "варварите" -българи ???
Щом методологията на школата обаче е показала важни сходства и детайли между българи и вандали, то трябва да излезе още нещо от "храста"!

И ето хоп - заека направо се изстреля в ръката ми!

Търсейки едни нещица за Константинопол и гетите се залутах из вандалските войни на Юстиниан. А Прокопий може да е кофти човек, но е педантичен по отношение на предаване на събитията и особенно техните причини и близки предистории.
Така започвайки с историята на вандалите се оказва, че те са били гети.

Гензерих взел в плен Евдоксия с нейните дъщери
(от Валентиниан), Евдокия и  Плацидия и
натоварвайки  на кораби огромно количество злато и други царски съкровища, отплувал  за Картаген, вземайки  от двореца и мед, и др. Той ограбил и храма на Юпитер Капитолийски и снел от него половината му  покрив. Този покрив е бил изработен от най-добрата мед и покрит с голям  слой злато.. От корабите, които били натоварени (от Гензерих) ,  един, който носел статуи, казват, че потънал, а останалите кораби (вандалски)  доплували благополучно в порта на Картаге
н  -  Procopius Caesariensis , De bello Vandalico, I, V. 5  - http://www.documentacatholicaomnia.eu/03d/0490-0575,_Procopius_Caesariensis,_De_Bello_Vandalico_%28CSHB_Vol_1%29,_GR.pdf

Така, може превода да ми е кофти, но статуите са си статуи.
А това, както казва и от новоизлюпилия се политик Бюреков - Имаме новина ! Имаме новина, защото освен Гензерих или Жезирих(Зизерих -Зиези рих), един друг "класически" варварин е крал (отмъквал) статуи от Новия Рим.
Този "крадльо"-вандал варварин е новия "Сенахерим" - Крум Български.
Покойния български историк Ст. Чурешки реши прибързано, че статуите отмъкнати от Крум са му били нужни за "идоли", правейки паралел с хуните от Крим и конфесирания техен владетел Гродас(Гордас) , който унищожил техните "електронови" идоли. Електронови идоли не означава "статуи". Освен това Гензерих или Зиези не е бил идолопоклонник , а "полуарианин" или направо цял арианин. А за хуни крали статуи не сме чували, да ама вандалите и българите са  вземали. Значи хуните ги оставяме настрани, формално по този въпрос.
Единствено вярно решение ще ни се даде, ако намерим истинското значение и символика, която са влагали римлянин/византийци , вандали и българи в статуите.
По този въпрос ( натовареноста, която са носели и излъчвали статуите) обстойно е работила В. Вачкова, която смята, че покрай естетическите подбуди на варварите имало и много сериозни идеологически , защото византийците например влагали известна тавмтургична, енергийна и уникална сила на тези статуи.
Отнемайки статуите - Зиези и Крум са знаели, че отнемат важна част от енергията и мощта на самите Градове, чрез която тя би могла да бъде "пренесена", но ново по-достойно място според извършителите.

Варварска им работа... вандалска, сиреч  българска.




Гласувай:
9



1. marknatan - Счита се че т нар вандалски речни9 е ...
30.05.2014 00:58
Счита се че т нар вандалски речни9 е дело на Мавро Орбини Интересноо е също, ч т нар славянски език преди да се нарее славянски наричан виндич, а от немците доскоро е наричан виндич
ето какво пише " немец" 1530 г :
" От Чемерника до последната ни нощ, цялата земя е България (България), красива и добре култивирана. Тук много повече хора и стада, отколкото в други страни, защото тя не е на границата и не се страхува от врага. Ето, хората не страдат много. Вярват в св Павел, както и сърбите; те имат свои собствени свещеници и църкви; боят се от Бога, избягват злото, срам, престъпление и грях. Оказваха ни големи почести и пищни речи и ни приемаха в домовете си добре. Те говорят славянски език (Windisch) (ВИНДИЧ б.а.), което ние разбирахме по- трудно отколкото сръбския. "

Налаганто на термина славянски като лингво термин и вменяването му впоследствие на иторически ккатегории и критерии е това което съсипва Историята с нйните 'черковнославянски" версии при което като се намери "сърбизъм" обявен за сърбизъм или русизъм в 18 -19 век, и научните басняджии го екстраполират обратно в 10 век и дказват 'сръбска" или рука държава, без да разумеят, ч и днес на територията на майка Бългрия има повече диалекти от тогава и никъде не се говори на телвизионния език проемням секи 10 г от басняджиите И тка диалектите на българската империя в 6-10 век се обявяват за сръбска или руска държавност
Ами пернишките граови тогава да им направят държава от времето на александър ( това вече с прави на тзои мешен признцип правите сърби като преместените в белградкия пашалък и те ве имат обтевна история и тм пък патиарси бол
цитирай
2. germantiger - ...
30.05.2014 14:30
То хубаво е да се замислиш, но дали може да мислиш... ;) ?!

Вандалите и вандилите не са едно и също, а различни "неща", в допълнение - хубаво е да мислиш, но най-хубаво е преди това да знаеш - да знаеш, че вандалите се мискират със славяни придошли в земите след разселението на автентичните германски вандали.

От това смесване може да изкараш какъвто речник желаеш след 4-5 век.

Преди 4-5 век речника щеше да е старогермански.

От това смесване ти елементарно манипулираш и не знаейки (или криейки смесването) правиш извода, че тези или онези са не само славяни, а "направо" българи.

...

А про по - българите са турците (на "база" турцизмите след 482 годинь) но такъв извод не правиш, нали - пък може и да се замислиш - по твоя си начин ;)
цитирай
3. rizar - German
30.05.2014 18:11
Или драги, Жьермен , както биха те нарекли западните ти комшии отвъд Рейн, не знам дали аз мога да мисля, но напоследък трябва да наблегнеш на Гинко гилобата, която подпомага паметта, защото , като Фрау Меркел страдаш от деменция по известни въпроси.
Мислех, че с тебе сме се разбрали, че след Цезаро-Траяновото настъпление на Изток-Североизток келтоскитските маси наречени в степите скити, а в горите - германи са омесени в такава степен, че двете етнокултурни граници са окончателно и завинаги размити !
Това, че след 15в. някакви си швестери са решили, че ще се правят на велики без южните и източни събратя и , че ще го играят различни нещо фръц-пръц отдавна също сме го регистрирали и обсъждали.
За псевдонародността "славяни'' виж тук - http://marknatan.blog.bg/history/2014/05/30/ukaz-za-vyvejdane-na-termina-quot-ezika-vindich-quot-s-koito.1269353
По ихната(на другарите швестери и от изток, и от запад) логика азерите, туванците и монголците са също "славяни".
С Марк сме разгледали определени характеристики и културни белези в които сме намерили засечки между хората и техните управители използвали или обозначени в даден исторически момент, като "вандали" или ''българи".
Просто не искаш да излезеш от предпоставените схеми за "ЕТНОС" и "Етничност'' и повтаряш едни и същи историографски грешки на някакви швестери от минали столетия(17-20 в.).
Германи, скити, славяни и так далее никога не са съществували в реалната история, като етноси и обособени народи, каквито днес са "германците" живеещи на територията на Обединена Германия или славяните живеещи в днешната държава Полша.
Затова моля те не се ангажирай със защитата на някакви остарели наукоподобни теории и бъди максимално рационален и емпиричен в прегледа на историческите факти, подобно на съвременните ти сънародници.
цитирай
4. germantiger - ...
30.05.2014 18:28
Защо се притесняваш, аз с бугари-татари и с евреи никога не съм бил ангажиран, нито ще се ангажирам.

Не съм хукнал да опровергавам теб или чифутчето, което ви сере където ви хване, а вие му се умилквате като български путки, кога не ви сере, а като ви сере му мълчите пак като путки!

...

Казвал съм ви милион пъти - има наука, имате възможност - заставате предлагате теориите си, блъскате ги с официалната наука и я опровергавате - докато не направите това, а вие не го правите сте ФРАЗЬОРИ И ФАНТАЗЬОРИ, и големия ташак е, че никога не сте помирисвали, никога реално не сте комуникирали с нито един западен учен било за готите или с нито един от поколенията пишещи за германски готи и племена, но си летите в космоса не в небето и си мислите, че сте над някой и налагате истина - нищо не налагате, вас ви няма за света, той за вас нехае и не знае.

В този ред на мисли моите постинги са 100% върху издадени легалнбо книги по света и за тях света знае - да, обикновено специалистите, но точно тези от науката и от войната и то от векове наред - просто за нечелия българин моето инфо е почти винаги неизвестно и това е нормално - аз пиша за германски теми - българина не е длъжен да ги знае.

P.S.
Нищо не ти пречи да разбереш разликата вандали и вандилии, да разбереш смесването и кога речника или лексикалния "набор" се променя, но това ти няма да изследваш - първо нямаш литературата, второ желанието да я намериш и четеш - клавко следва от това - до истината няма да стигнеш, само до крясъка на твойто си въображение и налагане и затова ще бъдеш бит от запада и знанието му винаги, защото не можеш да стигаш дълбочина източняко (казано на шега).
цитирай
5. marknatan - айне клайне швестерче, меткам се ...
31.05.2014 01:22

айне клайне швестерче, меткам се на трена за варна чи стана жежко ( виж ит анарх т 2 Етимология на името "германци" спарени " б.а)
отдавана не ъм бал германка докарай "близначката" Ще то дам добронамерено тел. на добрия врейски гей д-р Ох Боли ха ха ха

не си ти а серизоната история к/о се разисква ту
има из блока смахнати алхимици и гетски лизачи да си менката овчите лиги ха ха
добре че не излогореяса тук ала гетски лизач с разпран боцкан задник

Един саксонец ,Адам, автор на "Делата на архиепископите при Хамбугската църква " пише в 1075 г .
" И тъй Славяния,най-обширната провинция на Германия,се обитава от ВИНУЛИТЕ,които някога се наричали ВАНДАЛИ. Казват,че тя е десет пъти по-голяма от Нашата Саксония,особено ако се включат в нейните предели и Бохемия и тези ПОЛЯНИ,които живеят оттатък р. Одер,понеже те не отличават от другите НИТО ПО ЕЗИК,нито ПО–ВЪНШЕ ВИД.
Тази страна изобилствува с оръжие,войници и храна,а освен това тя отвсякъде се огражда от здрави граници-гори и реки. Широчината и е от юг към север,т.е. от р. Елба до Скитското море. Дължината и пък изглежда започва от Хамбургската епархия и се простира на изток и продължава,обхващаща безпределни пространства,чак до БЪЛГАРИЯ.Унгария и Гърция."

хе,хе,хе,от саксонец за саксонци написано,не е за маймуняци да си пишат и бришат сторито секи 24 години хе,хе,хе
Хе,хе,хе, тва е ситуационе в 1075 годжина. Виж хубаво в 1075 годжина кои живеят в това дето наричаш Германия и дали не са се изпарили след 200 г хехехе за да отстъпят на турките с техния знак за Один хе хе хе

Като го изличиш тва съобщение ще пишеш за "германия" и германия "германска" ли е щото "всички знаят това".

Казах ти придържай се към военната история хе,хе,хе, Но бъди обективен и започни да четеш от "Доктрината Тухачевски" дето им разгони фамилията на нацистите . Написал го е нещата още в 1923 г далече преди гудериановци и ингилизи да схванат що е това танк и руча ли се

С нея советите видяха сметката на гениалните военни дето измислиха автомати с криви цели,които пък създадоха за да си защитават бронираните машин и създадени без люкове за отбрана.

Днес за всве фюреррът им бил виновен ,че загубили войната на тъпунчовците дето само за полкицайшен стават и така по-полицайски са решили да си пишат и бришат историята, на измислената държва ,късно средновековно папско творение с още по измислен кабинетен език.

Чети Тухачевски,изучавай Т 34 и Катюшите хе,хе,хе,

една грешка направи мустакатия, и това е ,че спря армията си,вместо да стигне до атлантика.
Доката Германците започнаха да строят демикратически капитализъм той даде 2 млн жертви,да ,два милиона съветски хора да воюва с Япония заради САЩ Ония не капитулираха нито след Хирошима нито след Нагазаки ,а след нападението "братушките". На янките им се дръпна фъшкията,като само за една гола японска скала ,островче,дадоха повече жертви отколкото в цялата война. Те тука направи мустакатия грешката,че не си взе неговото до атлантика и неапол, а отиде да вади кестените от огъня за други.

Вместо да си рачзчисти Европа до Атлантика и да разфасова Врага си и заличи името му като създаден новите европски държави,и тим днеска да си от западна Славяния возле френска Слабиния, мезду Славянкса Винулия,той реши да помага на американците защото бе дал дума на президента им. Груба грешка.разбра я ,но късно.
цитирай
6. germantiger - ...
31.05.2014 07:52
Маркомагаренце, напълно си прав ;)

Германците винаги са владяли простите славяни в ония времена или са ги избивали след германската реконкиста зад Елба. Няма проблем със славяните, 2000 г.пр.н.е. на днешните полски и чешки земи е имало само германци - славяните се появяват 4-5 век от новата ера - ще рече 24-25 века германци живеят у бъдещо "сливянско" или свинско - както предпочиташ :) Несъмнено споменатите земи са били по-големи от Саксония - то и българите били кокот0о песъчинките (оди ги брои), а знаем и друго - скитите произлезли от змии и хора, хуните пък от вещици и сатири - "абе" верни са изворите като ги цитираме безкритично - тъй де. В този ред на мисли факти, не въображения на саксонец:


ЗАГУБИ В НАЧАЛОТО

През 30-годишната война провинциите на Прусия:

Мекленбург губи почти цялото си население

Померания губи 70% от населението си

Бранденбург в частта му Пригниц губи 90% от населението

В частта му Алтмарк губи 50% от населението си

Град Берлин губи 40% от хората в него


ДЪРЖАВНО СЪГРАЖДАНЕ

- 13-и век маркграфовете създават над 30 града в Прусия

- 1668г. великия електор Фридрих-Вилхелм открива канал дълъг 27 км и с 13 шлюза между реките Одер и Шпрее, също той създава берлинската библиотека, която към момента на смъртта му има над 80 000 тома!

- Между 1746 и 1752г. Фридрих Велики създава 122 нови селища, а държавата финансира училища за най-бедните деца!

"Та" магаре.......... ;) и да ги е имало славяните - историческата им съдба в германските територии е била смърт и една малка част претопени - също като многото германци претопени от славяните или многото оставили имената си като създатели на квко ли не в русия - инженери, военни, учени, царици, царе и пр.,

Германските и холандските колонисти яко са дошли на източно умрело да живеят.

...

Ей Богу - не можа да преживееш, че съм обяздил една еврейка - казах ти магаренце - красива беше, майка й е оперна певица в Италия сега, а Мария (еврейката) живееше срещу днешната Община (високата сграда) във Варна и живееш в богата еврейска къща на дядо си - сега вече я няма къщата - на ъгъла има МОЛ, а до него стара военна болница - сега турска банка.
цитирай
7. germantiger - И последно Маркомагаренце...
31.05.2014 07:55
"Я не четем" за Катюшки, "я четем най-паче" за газкамери, KZ и 6 милиона изгубени-намерени.

Прекланям се пред всички еврейски жертви, от дечицата, до девиците, извинявам се за всеки абажур и всеки калъп саааапун и ТОВА БЕЗ ИРОНИЯ - наистина!

Дълбоко в себе си съпреживявам трагедията на всяко еврейско семейство, съчувствам на всеки претърпял загуба и винаги ще го чувствам.

Специално на теб марко (вече без ирония и без да те наричам магаре) бих могъл винаги да ти се извиня по същия начин под всеки твой постинг - може би, трябва да поднеса подобни коментари в твоя блог под всеки твой материал, защото душата ми зове и плаче - сериозно!
цитирай
8. marknatan - айне клайне швестерче, брус бор...
31.05.2014 11:11
айне клайне швестерче,
брус боруски зацикляш, като варошкия ти и онач маймуна с баба германка кримска татарка ха ха ха дебиш и потурнаците и измилсената им папищяшка държавица
не си ти а серизоната история к/о се разисква тук, откачалка клас смахнта алхиник или боцкан олигофрен
има из блока смахнати алхимици и гетски лизачи да си менката овчите лиги ха ха
излогореяся и тук ала гетски лизач с разпран отколЕ боцкан задник ха ха ха

ДЪРЖАВНО СЪГРАЖДАНЕ на ПРУСИЯ съвпада със т.нар. безмонетнхъйх период у братчедите им москалите ха ха ха

мама Ви деба туркоманска
фани москалкската удари "германската империя " ха ха ха Как па немате нещо "немецкое" преди татарите

швестер, та кои били борусите , май швестерите а ? ха ха ха

" ДЪРЖАВНО СЪГРАЖДАНЕ

- 13-и век маркграфовете създават над 30 града в Прусия

последва 4 четири века "тракийски" хиатус

Безмонетнъй период ха ха ха кредитен период на зараждането на капитализъма

и скок в кпитализъма
ха ха ха


барон фон мазен гъз открил в - 1668г. БИБЛИОТЕКА

ха ха ха в 1668 лето ха ха ха порастнали с неколко века ха ха ха великия електор Фридрих-Вилхелм открива канал дълъг 27 км и с 13 шлюза между реките Одер и Шпрее, също той създава берлинската библиотека, която към момента на смъртта му има над 80 000 тома!

- Между 1746 и 1752г. Фридрих Велики създава 122 нови селища, а държавата финансира училища за най-бедните деца!

- Прусия става страна на училищата-такла е наречена от Виктор Кузен, който при обиколката си през 1831г. пише, че фигурата на пруския учител вече е застанала редом до тази на офицера и юнкера.

- След 1850г. шефа на берлинската полиция Хинкелдай администрира и града "

ха ха ха швестер нередовен бегай лижи глишавите задници
цитирай
9. rizar - Ако не бяха отвъдунавските българи
31.05.2014 12:20
свещенише германише империеше щеше да отиде на капутеше.
Германец разбираш военната техника, стратегия и тактика, но по История четеш някакви Баняджийски компоти сварени от спарените дървосекачи на Севера.
цитирай
10. germantiger - ...
31.05.2014 20:02
Аз наистина съчувствам за всички избити славяни, както за всички претрепани евреи!

Славяните са жертви на небивал мор и германска реконкиста - смъртта сече славянско не от днес и винаги по много - ех и ах съдба

Смъртта и гробище прибраха (някои яко дим в комин) стотици хиляди (не дай Бог) милиони избрани души - еврейски гробища аз уважавам (а съжалявам за всичките такива и без гроб или пък в масов, общ такъв).

Пръстта погълнала славянското след болест, мор, война и герман меч, земя покрила стъклеми мъртвешки и очи еврейски на деца, жени и старци...

Поета казал е/написал... какво тук значи някаква си личност - един ще се газообрази яко дим, но друг ще го смени - какво тук значи някаква си личност сред 6-те милионери

... а после червей! Толкова цинично, но пък вярно и рационално?!

Мисълта ми е, прощавайте за всеки червей!
цитирай
11. marknatan - айне клайне швестерче много ебан ...
31.05.2014 23:20
айне клайне швестерче много ебан фърлиха на швестерите рушняците, много мирно хунско население и цели йунски градове затриха, още толкова останаха под заледените руски полета, че накрая само 12 годишните швестерчета останаха ма и от тех не остана много След щурма на райхстага я имаше стонина живи старци педали Добре че плодовитата свиная майка героиная швабкинята беше заплодена от братушките та дае новите кълнове и вече нема толко да личи хунското из швестерландия тук таме има и по некое и друго русо със сибиряшки сини очичики
освен за полицайшен, както са отгледани от папищяците швестерняците за нищо друго не стават
жалко че така несправедливо се отнася цивилизовоания свят с немцише педерасише те просто си вършат полицехйскта работа за гоято генно са ги изработили ма ората не обичат полицейщината и тав си е Нкой не обича швабите и света не отдава почит на жертвите им А че почти са изтребени в двете големи войни е факт който трябва заедно с геноцида над арменци да се отчита на гърба на турското в швестерите
ха ха ха случайно швестерите отвориха широко отвориха врата за турските си роднини преди половин век да си върнат популацията на загниващата швесттерландия ха ха ха
в национала само поляци деба и "германците" на гимлера , баш татарина
Кой не ги е фанал той не ги е ебал у дома ха ха ха кримски татарин турски брус бил борус от прусите турки
цитирай
12. marknatan - свещенише германише империеше ...
31.05.2014 23:26
rizar написа:
свещенише германише империеше щеше да отиде на капутеше.
Германец разбираш военната техника, стратегия и тактика, но по История четеш някакви Баняджийски компоти сварени от спарените дървосекачи на Севера.


рицарче,

не се излагай така. швестечрчето не знаеше, че двигателите на швестерските танкове е майбок и почна по глишефски да поправя пичатни грешки и показва как се пишело майбокх хахаха, не знае че тъпите швестери копирали съветските машини мавместо диел сложили бенДзинови и с такъв разход че отзад дърпали бензиновоз изобщо и не подозира че единствено фюрера прилага прочутата монголска стратегия да раздели армита си на три лъча ти в швестерскиет логореи за тва колко страдал стратегия и тактика намираш и съчувствие проявяваш
ха ха ха да не си свещеник дай му да си поплаче на швестерчето
цитирай
13. germantiger - ...
01.06.2014 01:08
Аз се извсинявам за 6 милиона еврейски деца с притихнало дихание, стъклени девичи еврейски очи на моми, извинявам се за зъбите и ченетата на хиляди еврейски старци и старици.

Най-се извинявам за има-няма 30 милиона само съветски цивилни жертви и за над 20 млн военни (но там вече е некадърност), при цивилките е сливянска трагедия, която ме кара да изтръпвам от тази хекатомба и море от кръв... ;(

Специално на марк натан му се из винявам за газкамерите и момичето еврейско, което преди години съдрах (от страст дрехите, не еластиката долу и вътре;)

P.S.
Жестоко е да съм представител на народ ликвидирал по 3-5 сливари за 1 свой и нечовешко е да принадлежа към хора насапунисали половин Европа... кофти, само съжалявам. Моите предци повече убиха и повече ебаха - Ентшульдигунг

Впрочем натанчо - германците са уважавани и дори обучени на бол места - в южна америка в много "локации", в щатите дори, в словакия, хърватска, финландия, унгария, дори във франция сред част от хората. Където по света съм заявявал, че имам германско - отношението към мен е било нива над всичко друго - това ме изненада. А виж еврейте... много ви лИбят по широкия свят - ама много хох
цитирай
14. tarbo - Рицар, толкова писане щеше да си ...
30.08.2014 13:26
Рицар, толкова писане щеше да си спестиш, ако беше ползвал гугъла. И вандалите са германци. Търси т. нар. "вандалска епиграма"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1074564
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031