Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 12:21 - Царските ни корони – изгубени или пленени
Автор: avangardi Категория: История   
Прочетен: 6012 Коментари: 6 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Царските ни корони – изгубени или пленени

По стенописи и гравюри възраждат най-величествения символ на българската власт


   
image  

Снимка: Преса


Злато и скъпоценни камъни са украсявали главите на славните български владетели още от времето на хан Кубрат. Никоя от короните обаче не е оцеляла до днес - за едни се знае, че са попаднали във вражески плен, други били загубени при битки. Следите на трети пък се губят през вековете, пораждайки легенди за мястото, където са скрити.

За величествените царствени символи сега напомнят оловни печати, гравюри върху монети и изображения в манастирски стенописи. По тях днешни майстори на реставрацията ще се опитат да пресъздадат блясъка им. Ако успеят, след няколко месеца в Националния исторически музей за първи път ще бъде показано копие на последната ни царска корона, носена от наследници на Асеневци.

А докато учените черпят информация от исторически извори, във Врачаския край все още се носи легенда, че именно там е скрит истинският царствен символ. Според нея, когато не могъл да отблъсне османците, Иван Шишман скрил цялото си богатство заедно с владетелските си регалии в пещера до Черепишкия манастир. Преданието се основавало на разкази на трима хайдути, оцелели от Ботевата чета, които случайно попаднали на скривалището, докато бягали от турците, разказва мълвата. В пещерен лабиринт под р. Искър те видели два скелета, две корони и много злато.

Учените отричат митичната история. Знае се, че през 1395 г. цар Иван Шишман бил пленен край днешния град Никопол, където по-късно турците го обезглавили. С това сложили край на Второто българско царство. Вероятно владетелските регалии били взети от поробителите заедно с всички останали ценности.

Знаците на царското достойнство, носени от Иван Шишман, всъщност били предавани на престолонаследниците след 1204 г., когато цар Калоян ги получава от папа Инокентий III. Владетелят водил дългогодишни

преговори с Ватикана

защото искал главата на католическата църква да го провъзгласи за български император. В резултат на кореспонденцията папата му изпратил корона, жезъл, знаме и герб, донесени в Търново от кардинал Лъв, и го обявил за крал. В нашата история по-често владетелите на Византия дарявали българските.  Според исторически летописи първият, който получил инсигнии на царска власт от великата сила, бил хан Кубрат. „Преди да обедини прабългарските племена през 632 г., той прекарва 25 г. в двора на император Ираклий, където е покръстен и удостоен с титлата патриций“, обясняват историци.

Част от ценните вещи са открити в гроба му край село Малая Перешчепина (днешна Украйна). В съкровището от близо 400 златни и сребърни предмета, сред които пръстени, печати, владетелски жезъл и множество съдове, обаче корона липсва.
„Възможно е да я е получил някой от наследниците на Кубрат от династията Дуло, най-вероятно Аспарух, който също бил християнин и имал право да носи такъв символ“, допълват учени. Какво е станало с нея обаче, не е известно.

image

Цар Иван Александър и царица Теодора заедно със синовете си Иван Шишман и
Иван Страцимир, изображение от Лондонското четвероевангелие.


Византия по-късно (през 705 г.) коронясва и хан Тервел, като император Юстиниан II го удостоява с титлата кесар (на славянски се превежда цар). Схематично изображение върху оловен печат единствено показва как е изглеждала тиарата на владетеля ни. Находката обаче не се намира в България. Била е собственост на грък, който я продал в САЩ. Короната е носена от всички християнски наследници на рода Дуло, докато династията не била сменена от друга езическа през 750 г. След това царственият символ изчезнал. Има легенди, че е заровен в тайно подземие на столицата. Мистерия има и около знаците на хановете Крум и Омуртаг. От запазени гравюри разбираме за съществуването им, но не е ясно какво е станало с тях след покръстването през 864 г.

Тогава Борис I получил от император Михаил нова корона, която се предавала на престолонаследниците до превземането и

опожаряването на Преслав

през 971 г. При византийското нападение цар Борис II (внук на Симеон Велики) и брат му Роман били изпратени като пленници в Константинопол. На процесия по случай победоносното завръщане на император Йоан Цимисхи българският владетел трябвало сам да свали знаците на властта си и да ги предаде като военни трофеи заедно с ценна икона на Света Богородица, взета като плячка от столицата ни. Византийският император положил короната на Борис II в църквата „Света София“, за да благодари на бог за триумфа си. Българите успели да избягат 8 години след пленяването. Когато пресичали границата ни, Борис II бил убит, защото стражите го помислили за византийски беглец. След смъртта му на трона го наследил Роман, за когото изработили нова корона - тя имала сходна съдба и също попаднала в ръцете на Византия. А преди това била носена от цар Самуил и наследниците му.

image

Във восъчния музей във Велико Търново е показано коронясването на цар Калоян от кардинал Лъв.


И папата дарявал наши монарси

Според стари хроники още преди цар Калоян да води дългогодишни преговори, за да получи регалии от папа Инокентий II, други български владетели били короновани от Ватикана. Именно в кореспонденцията между наследника на Асеневци и римската църква е описано, че „от старо време в България последователно мнозина царе са били короновани чрез апостолическа власт - като Симеон, Петър и Самуил“.

image

„Това е твърде възможно, защото тези владетели са били в лоши отношения, дори в перманентна война с Византия. На императорите не им се занимавало да предават царски корони на българите“, коментират учени. В средновековна Европа от Ватикана раздавали царски символи на управляващи и в други народи. Примерно папа Силвестър изпратил на унгарския крал Стефан (св. Ищван) прочутата му корона, чието копие днес се пази под въоръжена охрана в парламента на Будапеща.

Царските символи, правени в Рим, приличали на църковните тиари, каквито има запазени. Наскоро в НИМ за първи път бе изложена златна корона от XVIII в., която била използвана от свещениците в Охридската архиепископия.


Златните копия ще са готови в средата на 2015 г.

Няколко месеца ще отнеме изработването на копия на короните, увенчавали главите на цар Калоян и съпругата му Анна, твърдят специалисти от НИМ. Те вече търсят от частни спонсори нужното към килограм чисто злато и планират да покажат готовите експонати през лятото на 2015 г. За целта е отделено специално място в централната зала на втория етаж в музея, където е подредена постоянната експозиция за Второто българско царство.

Короните, подарени на цар Калоян от папа Инокентий III, са богато инкрустирани със скъпоценни камъни, най-вече рубини и изумруди. Върху копията обаче ще блестят специални стъкла и по-достъпни бижутерски кристали. Но това нямало да ги направи по-малко впечатляващи, изтъкват запознати.
С фината работа ще се заеме екипът на лабораторията за реставрация към НИМ начело със Светла Цанева. Музеят се ангажира да поеме част от финансирането на изработката, но все още не ясно колко ще струва тя. Специалистите ще се ръководят най-вече от изображения в Лондонското четвероевангелие, стенописи в Боянската черква и в Бачковския манастир.

По тях през 70-те години на миналия век е направено бутафорно копие на царската корона, използвано за снимките на филма „Сватбите на Иван Асен“. Въпреки че репликата, носена от Апостол Карамитев, е от картон, алуминий и мъниста, тя показва всички детайли и все още се пази в архивите на НИМ.


Фердинанд на марка с тиара от картон

imageМакар и да възраждат средновековната титла цар, владетелите от Третата българска държава нямат свои корони. По примера на тогавашните владетели в Европа князете Александър Батенберг и Фердинанд I Сакскобургготски възприели да използват за официално облекло генералска униформа, която не включва такива украшения за глава. Величественият символ на властта все пак се появява при специални церемонии, макар и само символично.

Такъв е случаят при обявяването на Независимостта (22 септември 1908 г.), когато Търновският митрополит Климент обявява княз Фердинанд за цар на българите. За ритуала в църквата „Свети 40 мъченици“ нямало подготвена корона и за да спази традицията, владиката свалил своята от главата си и символично я сложил на главата на владетеля. До края на управлението си Фердинанд така и не получава царска.

„Има една спекулация, основаваща се на пощенска картичка, върху която Фердинанд е изобразен с пищна корона и средновековна одежда. Смята се, че той мечтаел да влезе в Константинопол на бял кон и да го върне в християнски ръце, като се обяви за византийски император“, разказва проф. Божидар Димитров. Марката е направена по маслен портрет от 1908 г. на художника Антон Митов, който в момента се съхранява в Националната художествена галерия. Тиражът на марката бил иззет след краха на битката при Чаталджа (1912 г.).

Не е ясно дали Митов изобразил царя с корона по случай годишнина от встъпването му на власт (станало през 1887 г.), или Фердинанд решил да му позира така. Историци смятат, че ако действително е имало подобно украшение, то е било изработено от картон.
 


 

Петя КАРАВАСИЛЕВА

Тагове: история цар Симеон Велики







Тагове:   ЦАР,   Симеон,   история,   велики,


Гласувай:
23



1. katan - Поздрави, Илче!
18.12.2014 14:07
Този твой постинг не знам защо ме върна в "Историята" на Паисий.
Благодаря ти!
цитирай
2. avangardi - Благодаря, Кате!
18.12.2014 15:11
katan написа:
Този твой постинг не знам защо ме върна в "Историята" на Паисий.
Благодаря ти!

Копията короните, които ще бъдат направени в Националния исторически музей, ще имат за модел доста подробните изображения като на степониписите в Боянската църква, миниатюрата в Лондонското Четвероевангелие, Костницата в Бачковския манастир и т.н.
Националният исторически музей ще направи копията със свои средства, като ще разчита и на родолюбиви спонсори в материали – злато, сребро, скъпоценни камъни, бисери и други.
Щастлива съм, че короните на българските владетели ще бъдат възкресени!
Поздрави, Кате!
цитирай
3. atil - Хубaвa и похвaлнa инициaтивa, к...
18.12.2014 22:24
Хубaвa и похвaлнa инициaтивa, кaкто и дa ги издокaрaт короните нямa поне дa сa дaлеч от истинaтa. Докaто зa облеклото, нрaвите, животa, културaтa предстaвите и досегa сa зa жaлост достa изкривени...
Aз допускaм, че рaзкaзa нa онези четници не е измислицa. Според предaниятa в делиормaнския епос цaр Шишмaн скрил скрил съкровищaтa си в еднa пещерa и то зaедно с хубaвaтa си цaрицa. A после се зaбрaвило къде е тaзи пещерa и никой не можел дa ги нaмери. Щом не сa се появили отникъде досегa и никой не се е похвaлил, знaчи нямaт бългaрски корони. Товa че визaнтийците се прибрaли тяхнaтa, то по-хубaво хич дa не сa я дaвaли...
В дохристиянския период коронaтa предстaвлявaлa скъпa и богaто укрaсенa трaдиционнa бългaрскa шaпкa. Подобнa нa известнaтa "шaпкa нa Мономaх", която е прaвенa от бългaрски мaйстор(от Волжкa Бългaрия, зa дядо му). Погребениятa от дохристиянския период по трaдиция от 4-ти век били скрити. Мястото се знaело в тесен семеен кръг. Товa че нaши влaдетели сечели пaри визaнтийски и се издокaрвaли кaто техни имперaтори е било нaрочно и специaлно. Зa дa подчертaят своятa влaст нaд вaсaлнaтa спрямо Бългaрия Румскa държaвa. Договорът от 716 г. бил отменен едвa при кръщенето нa Борис... И товa било едното от предвaрителните условия.
Глaсувaм "зa", много добрa и полезнa публикaция.
цитирай
4. marknatan - Ето тук може да се види короната на ...
19.12.2014 00:32
Ето тук може да се види короната на Шишман ( днес във Виена б.а.) подарена на Трансилвания от османците и присвоена от Австроунгария Австрисйкия архидук Матиас с коятотой се коронясваза Император на Свещената Римска империя

http://marknatan.blog.bg/history/2013/10/24/koronata-na-iw-shishman-podarena-na-transilvaniia-ot-osmanci.1196176
цитирай
5. atil - Блaгодaря! Зa мене товa е новинa и то ...
19.12.2014 13:52
Блaгодaря! Зa мене товa е новинa и то голямa! После ще коментирaм и по този случaй.
цитирай
6. atil - Ако всичко това е точно така, значи ...
19.12.2014 19:45
Ако всичко това е точно така, значи не са я оставили при хазната и съкровищата... Шишман е водил битки в Преславското поле, едно настъпление на турците е отблъснато от Северна България. Всъщност Шишман тръгнал да събира войска, защото никой не му пращал, сред болярството имало разнобой дори в самото Търново. Затова се наложило Патриарха да поеме отбраната. Турците са влезли в града рано сутринта, ненадейно и без шумен пристъп. Предния ден почнали да свалят обсадните машини и да се готвят за сваляне на обсадата. Толкоз знам по въпроса , но по всичко личи , че са имали хора отвътре...
За короната ми изглежда правдоподобно, по православно-византийската традиция е. Интересно сега къде се съхранява?! Ония княжества на север са следвали старата дохристиянска българска традиция... Много интересна информация наистина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304339
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031