Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2015 01:10 - ДЕВТАШЛАРИТЕ – ПРАБЪЛГАРСКИ ШАХМАТНИ ВОЕННИ ТРЕНИРОВЪЧНИ БАЗИ
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2996 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Даниел Илиев


Девташларите са един уникален за България и вероятно за целия свят феномен, който е свързан пряко с прабългарите! Девташларите са групи необработени скални блокове разположени в правоъгълни схеми. Безспорно те са уникални с много неща и за тяхното предназначение могат да се изведат много теории, но до момента няма стройна и наложена теория за това какво представляват! Предполага се, че са свързани с някакви езически култове, но няма нищо доказано в тази насока.  Те са разпространени главно около първата ни столица - Плиска и това ги свързва пряко с прабългарите!

 

image
Схема на разположението на Девташларите около Плиска

 

image
Девташлари

 

Анализирайки различните факти около тези блокове може да се стигне до различни заключения. Факта, че тези скални блокове са необработени при положение, че в Плиска са използвани много добре обработени блокове за крепостта, говори за това, че самите скални блокове не са имали много голямо значение! Това води до извода,  че много по-важно е било тяхното разположение! Те са разположени в квадратни или правоъгълни схеми с преобладаващо нечетен брой редове и колони (най-често срещани схеми – 3, 5, 7, 9 колони или редове).

image
Схеми на разположение на Девташларите

 

С оглед на голямото количество на девташлари около Плиска и същността и произхода  на българите, най-логичния извод, е че те са някакъв вид военни тренировъчни бази!!! Звучи учудващо, но вероятността това да е вярно е много голяма. С оглед на разстоянията между блоковете явно някой от тези бази са били използвани за тренировки на конниците, а други за пехотата! Много от групировките девташлари имат предостатъчно място за свободно маневриране на конници, и вероятно тренировките са включвали различен брой зиг-заг-образни преходи по образуваните коридори! Също така много вероятно е там да са се тренирали и специални умения по прескачане от конете на девтешларите и обратно, бой в движение по скалите с тояги (заместващи сабите), прескачане на по-ниските блокове с коне и други подобни! Всичко това са предположения, но са много логични предположения!
От друга страна българската армия е била много добре тактически обучена! Поставянето на засади, увличането на противника и други тактически прийоми са били много често използвани и са давали велики победи на българите! Това говори явно за прилагане на някакъв вид военно тактическо обучение, а намираните в Плиска и във Волжка България артефакти показват, недвусмислено, че това обучение е било на базата на Шахмата!
За шахмата по света е прието, че е донесен в Европа от Персия по времето на  османската империя, но не се отчита факта, че и в двете Българии и на Дунава и на Волга са намирани шахматни фигури датирани много по рано от появата на османците!

 

imageimageimage
Шахматни фигури от Волжка и Дунавска България

 

            Ако се върнем обратно на девтешларите и се вгледаме не толкова в скалните блокове и броя на колоните и редовете, а по скоро в площите заградени между всеки четири блока и броя на оформените коридори, то ще видим идеално оформени шахматни дъски в голям, тренировъчен вариант!

image
Графична скица на „подредените девташлари” от К. Шкорпил. Специално е отбелязано двумерното им подреждане в квадратни масиви.  (б.а. Шахматните черни полета са поставени за визуализация на импровизираните шахматни дъски!)

 

В началото на всяка битка българските войски вероятно са преминавали през различни тактически подготовки. В крепостта Кана и Болярите са разигравали различните стратегии в някоя близка група девташлари, а по късно отделните боляри са отивали в отдалечените бази и там са предавали на армията тактическите схеми на битката на импровизираните шахматни дъски!   Размера на тези дъски, тоест на групите девташлари се е определял главно от полето на предстоящата битка, колкото по-голямо е било то и тренировките са се водили на по-голяма шахматна дъска!
През 1844 година лондонският шахматист Житогорски посещава Виена и на връщане за Лондон решава да си направи едно малко пътешествие до свой роднина - търговец, който живее в Истамбул. Когато се връща в Лондон, Житогорски пише на свой приятел, че Българите също играят шах, но освен известния на всички ни шахмат, при тях се играят и две разновидности на шахмата, наречени "Боляр шах" и "Абагорен шах"

image
Българският древен шах "боляр"

image
Българският древен шах "абагорен"

Освен всичко това, шахмата е свързан пряко с дуализма, борбата на злите-черни и добрите-бели сили, а както показват езическите храмове и съвременните български обичаи, прабългарите са били или  зороастрийци, или от втората по-малко разпространена иранска религия – зурванизма! В шахмата битката между белите и черните се решава на дъската напълно в философията на зороастризма който казва споровете да се решават "държейки меча в ножницата" използвайки "достатъчно знания и разума си"! Също така вероятната прародина на прабългарите – Балхара се намира именно в земите от където различни ирански племена навлизат в Индия и занасят освен религията си, културата, и вероятно и първообраза на шахмата – играта Чутаранга!
http://www.bulgaria-is-alive.com/armia-3.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908308
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?