Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2016 17:15 - Трети март - викторина
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 8467 Коментари: 16 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изчаках да минат споровете и мелодрамите около поредното отбелязване на т.н. Национален празник на трети март преди да напиша този пост. Казвам т.н., защото по определение не може един празник да бъде национален, ако празнуващата го нация няма сходен прочит и отношение към него. А за разлика, примерно от 24-май, 6-ти септември и 22 септември (на грешна дата отбелязван, но все пак) - трети март има тази особеност, вместо да събужда националния дух, гордост и чувство за принадлежност - да разединява и да създава изпълнени с клишета, обиди и предубеден прочит на фактите шум в отбелязването на една важна дата от новата ни история.

Та, гледайки основните клишета и тези-антитези, ще се опитам да дам коректния спрямо фактите, историческата действителност, а и контекст интерпретации.

1. Със Сан Стефанския договор се поставя на картата българската държава - невярно! Българският въпрос в контекста на събитията след Априлското въстание за първи път е поставен и заложен от Великите сили на Цариградската посланическа конференция и е потвърден от последвалите и предхождащи войната споразумения между между Русия и Австро-унгария и Русия и Англия, както и в Лондонския протокол, като последен опит да се избегне войната.

2. Сан Стефанския мирен договор възстановява българската държава - невярно!
Дори да имаше характер на постоянен договор, а не предварителен, какъвто е, договорът е между две воюващи страни, които след края на войната се споразумяват да изпълнят определен тип ангажименти, сред които е образуването на трибутарно княжество. Учредяването на държавност е вътрешен процес, който има съответните реквизити и действия и който българите извършват, вкл. нарушавайки някои от клаузите на Берлинския договор. Може да говорим за възстановяване на българската държавност едва след акта на приемане на Конституцията - за княжеството и Органическия устав за Източна Румелия. Те, обаче са следствие на вече окончателните изисквания (и творческото им прилагане от българите) на Берлинския договор.

3. "Братски народ" воюва за освобождението на България - невярно! Воюват две империи, следващи своите имперски интереси. Империите са мултинационални и нямат народностен или национален характер. Руснаците в армията са под 1/3 от общия и състав, заедно с украинците и белорусите (които като православни оформят редовната част на действащата армия) са над половината. Останалите помощни, спомагателни, доброволчески и други корпуси има представители на почти всички народности в състава на Руската империя, сред които вкл. и протестанти и католици и мюсюлмани и тенгристи и т.н. Поляци, например, воюват и на двете страни. Генералитетът в по-голямата му част, вкл. и царя и великите князи са германци. Т.е. войната е на две мултинационални империи, а не на народи, още по-малко братски - въпреки, че пролятата на бойното поле кръв на една страна побратимява.

4. Войната има народностен характер - донякъде вярно! Априлското въстание поражда сериозна международна реакция и обществен и политически натиск за решаване на "Източния въпрос". Като част от тази реакция са действията на руските славянофили, които организират кампании в основни градски центрове, където православието и славянската солидарност сред населението е най-силна. Целта на тези действия от една страна е благотворителна и имаща за цел да подпомогне българите, но от друга страна е политическа и начин, по който стремящите се към война руски кръгове да повлиаят на колебаещия се за участие в нея цар Александър II. Кампанията води в редовете на армията доброволци, както руснаци, така и представители на много други народности, част от които нямат нищо общо с Русия.

5. Русия преследва своят имперски интерес - Вярно! Благотворителни войни няма! Още по-малко с такъв мащаб и резултати. С войната Русия решава няколко разнопосочни свои интереси - политически - премахва клаузите на Парижкия договор и се връща на европейската сцена като Велика сила. Териториални - утвърждава своите претенции и развитие териториално в прикавказието и средния изток, разширява излаза си на Черно море. Геополитически - създава или се опитва да създаде мощен плацдарм от зависими (по линия на освобождението, православието, близостта и славянството (в случая със Сърбия и България), чрез които да управлява и доминира политически европейския югоизток и да контролира проливите. Това и разбиране, ще бъде развито и по време на Балканската война и въобще с цялото и отношение към България, действията на която по националното обединение са в разрез на тези интереси.

6. Русия е щяла да превърне България в "Задунайска губерния" - невярно! Въпреки, че има такива изказвания и записи, дори от най-отговорни политически представители на Русия, а и не липсва желание, Русия е повече от наясно, че никой не би позволил подобно действие. Точно затова и сключването на Сан Стефанския договор е част от "големия пазарлък". Големият пазарлък е за няколко неща - времето на престой на руски окупационен корпус в България и по този начин пряко руско влияние върху формирането на политическия и институционален ред на двете княжества. Промяна на вертикалното делене на българските земи, записано в досегашните документи с хоризонтална. По този начин се минира възможността да се създаде лесно обединена - голяма България на територията на екзархията, а българските държавици са неестествено поделени по билото на Стара планина като защитен и предзащитен вал за военни действия. Така се решава въпроса с овъзмездяването на Румъния и Сърбия за сметка на етническите български земи и се минира възможността за създаване на голям център на православието и славянството на Балканите.

7. Западните сили са антибългарски - невярно! Нито Русия е пробългарска, нито западните сили са антибългарски. Бългаският въпрос е контекстен за голямата политика, а не отношението към българите. Всяка една от държавите реагира спрямо развитието на събитията и доколко те се вписват в предварително договорените параметри. Когато излизат от тях, всяка една от силите се чувства свободна да действа така както желае и в защита на своя интерес. Русия, след зимната кампания има самочувствието да подпише Сан Стефанския договор, какъвто предната година или в началото на войната не би и хрумнало да направи. Англия и Австро-Унгария се чувстват свободни да провят ревност към действията на Русия, не към българите и да предприемат съответните мерки в защита на своите интереси. Германия получава възможност да действа като арбитър и да се утвърди, съвсем скоро след обединението като Велика сила. Всичките тези държави в различни периоди и в различен контекст ще имат интереси сходящи с българските и несходящи и съответно ще подкрепят или не български акции - Германия ще защити правото ни в Княжество България да влезе Софийски санджак (а не да остане в Османската империя) и Варна. Англия ще защити съединението, Австро-Унгария обявяването на Независимостта и т.н. Независимо от това дали даден политик, интелектуален елит или обществена среда са пробългарски или не настроени - всички Велики сили действат спрямо своя пряк исторически и политически интерес и той не винаги съвпада с българския - това се отнася за всички до една.

8. Трети март е празник от време оно... Невярно! Трети март е национален празник от 1990 г., той заменя на това място 9-ти септември с решение на последното комунистическо народно събрание и последния Държавен съвет на НРБ. Не е обсъждан и не е консенсусно приет никога от българското общество, а вероятната причина да бъде избран е желанието на отиващия си комунистически режим да "привърже" националният ни празник към Русия по обясними причини. Факт е, че отбелязването на Трети март като официален празник е отменено именно от комунистическия режим и той е празнуван само веднъж през 1978 г. по повод 100 годишнината от подписването на Сан Стефанския договор. Преди това е отбелязван като официален, не национален празник, както днес се отбелязват деня на Съединието и Независимостта. Първото му наименование е Ден на възшествието на НВ Александър II.

9. Съседните държави са освободени в резултат на Руско-турски войни. Те отбелязват ли договорите, с които са "създадени" за национални празници? Не! Нито Румъния, нито Сърбия, нито Гърция имат за национален празник датата на международния (предварителен или окончателен договор), с който е било определено възстановяването на собствената им държавност. Това не прави тези народи "неблагодарни", неуважавщи жертвата на войните от руската армия или непочитащи тяхната памет - противниците на Трети март като национален празник в България, също не са такива - напротив. В съседните ни държави, обаче, написаното в 1 и 2 е много по-ясно разбираемо и валидно, отколкото на нас ни се вменява като невалидно. Да не говорим, че тези три държави специални има за какво много повече да са благодарни (и са) на руснаците.

10. Ако Русия не ни е освободила, нямаше да се освободим изобщо - невярно! Към момента на провеждане на войната в Европа има малко повече от 10 държави. В момента в Европа има около 50 независими държави и някои, на които им предстои да станат такива. Всички други държави към онзи момент са част от основно три имперски системи - Руската, Австро-унгарската и Османската (Британската империя е повече извън Европа, но и тя е в този списък). Т.е. въпросът ще се освободят ли българите е точно толкова релевантен като въпроса ще се освободят ли поляците, чехите, словаците, естонците, латвийците, белорусите, украинците, албанците, босняците, хърватите и т.н. и т.н. към конкретното историческо време. Разпадането на имперските системи и раждането на национални държави е необратим процес пред 18 и 20 век, че и до днес и през каквито и колизии и сътресения да минава в крайна сметка, народите, които имат собствено самосъзнание, самоопределение и демографски потенциал - получават своята свобода и независимост (може да не е едновременно, както се случва на Балканите с всички такива народи). Същото се случва като процес и по света.

11. Българо-руската (съветска) дружба е от векове и за векове. Няма такава дружба, както няма и каквито и да е било подобни "дружби". Нито като политически феномен, а в случая и като исторически факти - по съвсем обективни причини, руските интереси са пряко-конфликтни с българските, защото българите още от средновековието и до сега заемат едно неуодобно, но желано в геополитически план място за Русия, а от чисто исторически - са родители на културната, езикова и съдържателан среда, която Русия си присвоява и проповядва от позицията на силата като своя. И както е с всички държави, интересите съвпадат понякога, понякога не. С РУсия, принципно, интересите ни съвпадат рядко в исторически и в политически план, независимо, че и бяхме верен сателит в 50 години от развитието си, а някои хора и днес, използват емоционалната нотка на освободителната война, за прокарване на чисто политически интереси на Русия, за които е спорно дали са и Български.

12. Русия на Берлинския конгрес ни защитатава, но е безсилна пред натиска на обединените сили - невярно. Русия отива с ясното съзнание, че чрез Сан Стефанския договор е дала предварителна заявка за защита на своя интерес и силен пропаганден коз за пред лицето на българите. Нито едно от действията и на дипломатическото поле в рамките на Конгреса, преди или след него не потвърждава този устойчиво прокарван мит. 

Кой трябва да е националния ни празник - личното ми предпочитание е към Деня на Екзархията, защото той поставя дефинитивно българската нация на европейската карта през 19 век, както и механизмите за нейното политически и етническо разрастване. Наясно съм, че поради православния характер на този ден днешното ни общество няма как да пробие. В този смисъл, верният ден, поне според мен, а и според някои от съседите ни е Денят на Конституцията - първо, защото това е първия начин на протест и завявен стремеж за независимост от българите още пред лицето на руския окупационен корпус и прясно приетия Берлински договор, второ, защото чрез Конституцията се утвърждава държавността от суверена - българския народ, трето, защото в защита на Конституцията и установените в нея права на българите, много видни и величави български личности от новата ни история са страдали, борели са се и не рядко са губели и живота си. Т.е. от моя гледна точка празничната ни система би следвало да е с два национални празника - Денят на Конституцията и Денят на Независимостта - но отбелязван на вярната дата  (има и други държави с два такива празника) и четири официални - Денят на Писмеността и Денят на Будителите (но отбелязвани на верните им дати) и Съединението и Трети март.




Гласувай:
11



1. schumpov - Благодаря. Изключително необх...
07.03.2016 19:05
Благодаря. Изключително необходимо четиво за всеки българин и чужденец с интереси в България.
цитирай
2. vmir - Съществено, стегнато и професионално!
08.03.2016 12:12
Респект!
10x!!!
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Моля, опитах се, макар и в тази фо...
08.03.2016 12:18
Моля, опитах се, макар и в тази форма!
цитирай
4. teodordetchev - Две думи за делението по меридиан и по паралел ...
08.03.2016 12:59
на Цариградската посланническа конференция, България е разделена на два автономни вилаета със столици велико Търново и София. Тоест, тя е разделена на "Източна" и "Западна" България. Последнто отразява интерсите на Русия и Австро - Унгария. Русия получава своя източен коридор към Босфора и към Константинопол, а Австро - Унгария получава своя западен коридор към Солун.

Сделката пропада, поради самоувереността на турците, които смятат, че могат да излязат "сухи от водата" и приемат прословутата конституция, която според тогавашния Велик Везир обезсмисляла решенията на посланническата конференция.

Деленето на Княжество и на Източна Румелия вече отразява други геополитически противопоставяния - между Русия и Англия. Англичаните категорично настояват каквато българска държава ще се строи - да се строи северно от Балкана. така че, даже включването на София и Софийско в Княжеството е в нарушение на пазарлъка.

По време на дебатите, руснаците се позовават на австрийски научни източници по геология, според които Ихтиманска Средна гора е продължение на Стара планина в геологически контекст. Това очевидно не е вярно, но английския представител махва с ръка (така де, щом науката се е объркала - кой е той, скромният топограф да спори ...) и София остава в Княжеството.

Всъщност, оставането на София и Варна в Княжеството се компенсира с откъсването на някои територии от македония, които е трябвало да бъдат включени в Източна Румелия. Оставането на Варна в Княжество България е лична заслуга на Бисмарк, без значение какви са били мотивите му, но във варна няма улица на неговото име ...

Така или иначе, двата дележа отразяват две различни геополитически противопоставяния. Трудно е да се прецени кой нариант е бил по-добрия за България, но това е друга тема.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус
08.03.2016 13:12
Особено мнение по някои от точките
1/ Де факто Цариградската конференция е безрезултатна Затова се преминава към война, която има резултат какво да оченяваме на липсата на резултат?
Едно е да се говори, друго- да има дела

2/ договорът може да е предварителен, но той дава основание за следващия договор, който пък е позорен за подписалите го Докато Санстефанският е близко до желаното-Италия го приема, Франция с малки корекции Тука е грешката на Руската дипломация-забавянето!

3/ Математически може да е вярно Но се набляга на тази струна Обикновения руснак е чувствителен към нея, както и обикновения Българин Все пак, настроението на обикновения руснак го знам не само от написаното , но и от жив свидетел тогава

5/ Да, вярно
Но Русия знае прекрасно, че няма как да постигне нещо по тази линия Затова търси съгласуване
Сега , тука е играта Знае, че не може да постигнеш имперските си интереси, но водиш война
Значи войната не е от чисти, само имперски интереси, защото ако беше така, свива знамената и толкова! за какво да воюва? Да загуби войната?!
Русия не е в блестяща военна форма По- добре от мен ще прецениш, че е така Ходът на войната също го доказва
Значи има и нещо друго! Това за което говорим!

Няма да досаждам повече, да, голямо Капалъ чаршъ има в Берлин
Не съм съгласен за всичко станало да бъде обвинявана Русия
Това си ни е съвременна Българска чертица-работещият има вина, неработещият-няма Той не е свършил нищо И за това не носи вина

Гласувах с плюс Даваш и друга гледна точка, която не е за пропущане и подценяване
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Не съм задълбавал по отношение на ...
08.03.2016 15:57
Не съм задълбавал по отношение на конкретните причини довели до деленето. Да, тези са, но принципно и от гледна точка на Русия в хода на войната позицията по меридиана се променя. Първо, защото тя дава части от Източна България (Румелия) в цариградския и вариант, на Румъния - Северна Добружда, за да вземе Бесарабия, а части от Западна България (Румелия) на Сърбия. Т.е. и двете първоначално заявени като цел княжества са осакатени в хода на предварителния договорен процес. Освен това, за Русия наистина е по-важно източното направление и плацдарма към Истанбул и проливите и въобще слабо се вълнува от западните български земи в поморавието, Македония и Тракия. Мисля, че всички сили още при цариградската конференция са си давали ясна сметка, че двете български държавици ще се обединят и това - създаването на българска държава на границите на Цариградската конференция би било в ущърб както с руските така и с интересите на останалите балкански държави, а от гледна точка на Англия на собствените и, доколкото тя в този период е много предпазлива към Русия.

Всъшност Бисмарк има отношение към включването и на софийския санджак в Княжеството, но и в София не се сещам за негова улица или някаква памет. Той е "лошият", заради онова изказване за конекрадците...

За мен поне няма съмнение, че Източно-Западния вариант е по-добър за България и българите, първо защото покрива по-голяма част от етническата диаспора и второ, защото изначално блокира попълзновенията на сърби и гърци към българските етнически територии. В крайна сметка, както и да го гледаме, не Османската империя е големия враг на българщината в нейната културна и просветна и етническа роля, нито пък от гледна точка на политическото развитие, а другите млади национални държави. Историята по-сетне го доказва.
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Леон, ако Цариградската конфер...
08.03.2016 16:05
Леон, ако Цариградската конференция беше успешна, нямаше да има война. Но няма никакво съмнение, че именно Цариградската конференция поставя въпроса за българското държавно възраждане в неговия политически, демографски и фактически контекст и с нарисувани граници - доста по-добри от Сан Стефанските, без съмнение. Това твърдя и това е факт, който трудно някой може да оспори. В крайна сметка войната не постига този резултат и в този смисъл е неуспешна.

И двата договора са "позорни" в контекста на написаното от теб. Но, това е дълга тема. Важното, което съм искал да подчертая, че не международния договор, независимо дали е предварителен или постоянен е начало на българската държавност, защото механизмите за установяване на държавност, дори по силата на междунораден договор са други. Руската дипломация не е имала нито идея, нито желание, нито шанс да се забърза, нито пък си е правела илюзии, че може да наложи договора. Италия и Франция не са страни в този разговор, те са част от периферията. Договореностите и изхода от войната, както и входа към нея се пишат от Русия, Австро-Унгария и Англия. Русия просто търгува по-ефективно резултата от войната в своя полза, другите две се стремят да я ограничат.

Наблягане е най-точната дума в третия ти коментар. Това "наблягане" е в основата на систематично изграждания комплекс и идея за вечна благодарност и зависимост към Русия.

Напротив, точно по точка 5, Русия постига максималното от предначертаното, даже и малко повече. Нейният имперски интерес във всяка една от областите е напълно защитен и усвоен над 100%. Проблеми в цялостната му реализация, колкото и парадоксално идват от новата и "неблагодарна" българска държавност в двете и издания, а не от Берлинския конгрес или другите сили. Просто нововъзродените български държави поемат курс, различен от предварително начертания и затова Русия много бързо обръща палачинката и става враг на българския национален интерес. Тъжно, но факт!

цитирай
8. germantiger - Аплауз!
08.03.2016 22:50
Изключителен постинг.

Точен, безкомпроисен, истинен!

Директен, с конкретика която не ми беше известна в някои от пунктовете.

Ще го архивирам
цитирай
9. marknatan - Каквото и да е и както и да не може да се ...
09.03.2016 04:49
Каквото и да е и както и да не може да се избяга от факата , че вектора на руските интереси, каквито и да са били, съвпада с вектора на българските националнни интереси и от това се ражда България, изнасилена или не, зачеването и раждането е факт срамен или не факт
Каква ще бъде оценката- ами като се обърне колата пътища много, това е оценката и до днес
С интерес научих за плановете за държавното ситуиране на Българските землища по езиковия вертикал към което трябва да се поучат новата басняджийска историческа полуграмотност Мисля че с теб разговаряххаме по този въпрос
и опосраната му роля в описване на бг хисторито от маймуняците извършили национална измяна с Историята иминалото на народа си с въвежданетона метода на черковно славянските редакции като основен научен способ от басняджиите и който както ще се види по долу за малко не доведе до пълната сърбизация на балканите което бе и цел на рувняците успели все пак да създадат праите српи в земите на братя Миладинови

България копира, следва стъпките съдбата на Кюрдистан до 1878 г , но до днес такава държава няма а етноса и територията му са разделени меьду Сирия Турция и Ирак
Убеден съм че ако самите Българи не изпозлваха посоката на руския вектор и не го предизвикаха и възседнаха това щеве да бъде съдбата и на новат порода маймуняци на балканите самоче известни като сърби, ромънци и дпсари
Сръбските карти за перидоа издавани под егидата на Русия са достатъчно доказателство към което може да добавиме сръбско българската война с която Русия искаше да реалзиира заличаването на новата балканска порода
и все пак факта е факт че дори правена по тракийски България бе зачената
Неведоми са пътищата на дедо Боже
цитирай
10. marknatan - Има един единствен български на...
09.03.2016 04:58
Има един единствен български национален празник и това е на Апостола на Свободата не на братя Грим и Апостоли на Славяни или на освободили ги славянските братя или едва след издигането на непознатите за българите в цялото им вековно съществуване църкви на Апостолите на Славяните от православно скотската гръцка църква но не и българска издигнала чучела за Идоли и непаментаща че имала царе светци и основатели що за българскацърква е това
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Няма никакво съмнение, че в конк...
09.03.2016 15:14
Няма никакво съмнение, че в конкретния случай векторите съвпадат. В предните и в последващите не съвпадат. Някой ден, даже вероятно ще излезе, че не просто съвпадат, а че Априлското въстание и някои от организаторите му, съвсем умишлено са били стимулирани да съвпадне. Зад гърба на императора, който не е искал да го вкарват във филм с война. И в резултат на това съвпадение държавността е възстановена във вида и по начина, по който е. Просто след това българите започват да своеволничат драматично и векторите стават копия.

Е, та ние на Левски обесването му отбелязване на съгрешена дата, ти искаш да е национален празник. Славянските са твърде вкоренени в традицията, все пак цели 160 години се отбелязва и не поражда вътрешни противоречия, защото ден на буквите, просвещението, науката, образованието бла бла, не може да породи конфликт. Инак, и той не си е на мястото, а отделно е енигмата с кои са тия братя и под каква форма са съществували в същинския живот през 9-ти век., ако въобще са съществували. Но, митът е трайно уседнал, а празникът достатъчно референтен.

цитирай
12. germantiger - ...
09.03.2016 15:18
Искрено съжалявам, че този ти постинг не беше на първа и то видим.

Постинг - КЛАСА, зщаото истината поне според мен трябва да се казва/пише така - точно и безкомпромисно.
цитирай
13. anonymousbulgaricus - Аз съвсем умишлено избягнах &qu...
09.03.2016 16:14
Аз съвсем умишлено избягнах "комерсиалния момент", щот ако я бях пуснал на трети, щеще да има 10 пъти повече коментари и прочитите щяха да са обичайните за постовете ми в блога. Просто не може да се пише само по поводи. Това беше посланието :) Който се вълнува от темата и го интересува - да я намери, ако не - здраве да е :)

Благодаря за оценката.
цитирай
14. marknatan - Да, представителю на научените ...
09.03.2016 20:07
Да, представителю на научените работници и техните учени сътрудници, това е наратива на Историята и това е което трябва да се изучава в Учебника, Българите предизвкаха и изпозлваха посоката на руския вектор и като го възседнаха донесоха свободата си, те са двигателя на Освобождението си, българите съзнателно използваха и вкараха в играта Русия и я използваха за да изпълнят интереса си, така както янките ги използваха за капитулацията на Япония, Българите изковаха сами свободата си и не се посвениха да използват всички средства за това, дори да бъдат обвинени от поколениятя за кон артистс англ като т нар con artist , измамници
срещу нищо не пододзиралия ги " осовбодител" вкарали ги и използвали ги в играта и в моменат в койтпо изпълниха целта си " се обърнаха копията " , не защото едва тогава са разбрали истинскте инетереси на Русия, а защото те винаги са ги знаели и това бе прецизни момент в който трябваше да бъде отрязана пъпанат връв, така както янките използваха рушняците да извадят горешите японски кестени.
Стълбата се мете отгоре и Историятя са рзчиства на пластове отгоре на долу и първо трябва да се прочисти тази двестагодовна пропаганда затлачила българската история и след това да се продължи и се възстаноят правдиво и по-долните пластове. Това е пътя за да не ни застигта отровата на пропагандта която ако се остави като мръсна пяна отгоре чийто метод е заложен в банята по силата ще продължава да метастизира и да опорочава всияко надолу, както е досега За каква история и наука че и национални интереси ще става дума след като и ти самият виьдав и прознаваш за една двеста годивна пропаганда което било довода ти да бъде оставена на пиедестал с довода че шведите свикнали на вжедската маса некъде му викат научно вжедски синдром на швестерите
И кой по-добре да направи тази революционна промяна от теб представителя на научениет работнци, който с тази статия показа необходимия талант и необходимата емоциаонална чувствителност за провждането на жизненоважната револчция иобърна първта и страница
за периода за дабъде постигната тази инзвънредно важна цел в навечерието на обезличаванео на България в общия европейски дом, слд което тъмата на материализъма ще бъде сбъдната мечта в озарените с веяен блясък от благодарност очи на доброманерените строители на капитализъма
Профанската пропаганда на научените работници и техните учени сътрудници за некви агиографски чучела Братя на Славяните и техните Славянски Апостоли
почитани на празника на Образованите научени работници и тенхите учени сътрудници пропагандиращи от същото това време и почитане на Славянските Братя Освободители е една и съща пошла пропаганда няма нящо общо с Исотрията и довода, че така било пропагандирано от двеста години е достатъчно за да бъдат изхвърлени от националния пантеон и оставени на съответните малцинствени, образователно, патриотоично родолчбиви меьдународници като техни локални чествувания, но не и да се налагат от държавния апарат по силата на догната и принудата на пропагандата с довода ама това е пропаганда от двеста години и научените работници и техните образовани сътрудници с искат празника на Образованието за доказателство на собствената им значимост птрикриваща истинската им безполезност в очите на омаймун ясалото обшество имитатори и чуждопоклонници, когато ства дума за национални интереси, а не за междунараодна солидарност със славянство, социализъм или демократоияен запад, а зашо не и за мючсулмански халифат, та до ското и за него бг проституцияшъа на дигаше знамеаната в Косово.
Налагането на Агиогарфски фигури , които са и в разрез с християнската идепология, т.е. това е нещо кощунствено и продукт на късно осъзналата се национална револчция в Европа и няма никакви християнски корени и докзателства в теософията на християнското учение, за национален празник на България е в рзрез с нормалнсотта и говори заболна робска психика на полуграмотни полуообрзовани несвободни в своя личен избор по силата на невменяемост лица, неспособни да различават чувтсва, жлания, ействителност, реалности и поддържани в изкуствената екзалтация на продължаващото поведение на тълпа се ръководят от правилата на на тълпата водена от измамници опасяващисе че рухането на илчзията е край и на собственото им благопулучие, което те с вси ки сили и средства защитават и продължават да наливат масло в огъня от амвона на църква обслужваща чужди политияески интерсеи с налагането на жалки небългарски агиогрфски фигури за почитане като на национални фигури обединители и създатели на българското в национален празник когато в многовековнат българска история липсват каквито следи за тях и е не са почитани и съществували в нито един период на българската история.
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Да, съвпадението на векторите е ...
12.03.2016 14:48
Да, съвпадението на векторите е важно, българите плащат висока цена за това.

За братята. Нали се сещаш, че разбутването на този мит и неговото разбулване ще е скандал по-голям от Торинската плащеница и Константиновия дар накуп. Трябва солидна подготовка и още по-солидна аргументация и то в извънфорумна среда.

Което не значи, че истината по този въпрос не трябва да се търси. Тя косвено ще даде отговор и на въпроса какво става и какво точно се покръства в Борисово време и какъв е обхвата и ролята на средновековната българска държава за разпространението на християнството и създаването на българската езикова група (която и викат славянска), в ареала на Балканите, Централна и Източна Европа. Това не значи, че не трябва да се прави, но - тегаво ще да е!
цитирай
16. barin - За това дали 3 март или някоя друга ...
09.09.2016 21:05
За това дали 3 март или някоя друга дата да бъде наш национален празник подготвям тема.Мисля, че има по-подходящи дати от едно освобождение.България е стара държава и подобна дата може да празнуват нови държави, каквито в Европа са Белгия и Финландия.Ние трябва по-задълбочено да погледнем и да изберем по-подходящ национален празник. Добре си изброил си написал вредите от чуждата помощ при освобождението ,че съседните държави, които също с руска помощ се освобождават не празнуват такива дати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 396885
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031