Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 09:51 - МАРТЕНИЦА - ДА! - КРЪСТ - НЕ !
Автор: nomer1edno Категория: Новини   
Прочетен: 4359 Коментари: 16 Гласове:
17

Последна промяна: 10.01.2013 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

.

.

.

Има една религия,която много обича да парадира

с разпнатия си бог-господ- идол?

Тази същата религия не признава всички други форми на вярванията

хорски и иска да е ЕДИНСТВЕНО ВЕРНИЯТ ПЪТ./Боже,боже!/

Тази същата религия завзе,узурпира изконни народни хилядолетни

традиции и си снесе яйцата в техните полози.

КАТО КУКУВИЦА СЪЩИНСКА!

И сега дори,във 21 век,просветеният век, същата тази религия,

основаваща се само на небивали легенди и небивали митове,

ни препоръчва ВМЕСТО МАРТЕНИЦА - КРЪСТ?!?


НЕ Е ЛИ МАЛКО НАГЛО?
......................................................................................................................





Гласувай:
17


Вълнообразно


1. nomer1edno - Някакъв пишман богослов,
14.11.2012 10:01
пишман българин,
пишман блогер
си бе позволил да нарече БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЕЗИЧЕСКИ,
понеже обичал
РИТУАЛА НА МАРТЕНИЦАТА,
А ОСТАВЯЛ НА ЗАДЕН ПЛАН
ЛЕГЕНДАТА ЗА НЯКАКЪВ ЧУЖДОЗЕМЕц,роден точно по Коледа,
и точно от него след 80-100 години започнало ,видите ли,
ЧОВЕШКОТО ЛЕТОБРОЕНЕ...

Не можах да замълча - и ето храна за размишление на просветени умове...

За другите това размишление е забранено - те са от стадото
на безумновярващите безкритични умове....
цитирай
2. paravankofivan1 - Льольо с чуждобългарската
14.11.2012 10:52
фамилия се казваше оня "адепт",
когото ти споменаваш,но сега не мога да се сетя точно...
цитирай
3. zaw12929 - подкрепям, това
14.11.2012 22:49
Един съвет: Ако имате кръстче, носете го дискретно, под дрехата! Вярата е атрибут на душата, а не на тялото. Не е аксесоар от облеклото. Не можеш се накичи с направено добро. Хвалбата е грях!
но...

другите това размишление е забранено - те са от стадото
на безумновярващите безкритични умове....
ВМИРИСА НА ТЪП АТЕИЗЪМ - НАСЛЕДСТВО ОТ СОЦИАЛИЗМА
цитирай
4. nomer1edno - По-добре да не съм докрай прав,
15.11.2012 09:31
zaw12929 написа:
Един съвет: Ако имате кръстче, носете го дискретно, под дрехата! Вярата е атрибут на душата, а не на тялото. Не е аксесоар от облеклото. Не можеш се накичи с направено добро. Хвалбата е грях!
но...

другите това размишление е забранено - те са от стадото
на безумновярващите безкритични умове....
ВМИРИСА НА ТЪП АТЕИЗЪМ - НАСЛЕДСТВО ОТ СОЦИАЛИЗМА



отколкото да цаливам ръка на някой мазен "владика" с купена длъжност
като онези 11...
цитирай
5. diamant1965 - Кръстът е най-смахнатият символ на ...
16.11.2012 18:20
Кръстът е най-смахнатият символ на една кръвожадна религия! Все едно да почитаме и целуваме ятагана, с който векове наред са били клани предците ни.
цитирай
6. ivesa - Кръстът е символ на вярата в Светата Троица,
17.11.2012 09:48
която е опазила българското национално самосъзнание през вековете.Поздрави!:)
цитирай
7. diamant1965 - ivesa,
17.11.2012 17:36
да попитам тогава какво е било самосъзнанието на Хр. Ботев, например, който е бил атеист, м? Справка - стих. "Борба". И хайде да престанем вече да повтаряме като папагали, че точно християнството ни е опазило като нация, защото това са пълни глупости, предназначени за о.це!
цитирай
8. ivesa - diamant1965,самосъзнанието на Христо Ботев е било българско,
18.11.2012 09:11
но дали наистина е бил атеист е друг въпрос.Анализът на посоченото стихотворение може да е друг.Всеки читател интерпретира прочетеното по свой начин.Подразбирам ,че Вашият прочит е повлиян от по-стари литературни анализи.Когато поробителите на народа ни са го убивали не само физически,но и психически,християнската вяра му е помагала да оцелее.Ако прочетете и други български литературни класици,а не сама Ботев,ще се уверите във истинността на това,което твърдя. Поздрави!:)
цитирай
9. diamant1965 - ivesa,
18.11.2012 17:17
аз анализи на произведения не чета, мога и сама да мисля. А Вие много набързо сте си извадили някакви заключения относно начина ми на прочит, все пак има и хора, на които не е нужно разни измислени критици да внушават какво е искал да каже даден автор. :) Естествено е въпросните "критици" да правят угодни на властимащите в момента анализи . И представете си, чела съм всички български класици, но това никак не ме уверява в истинността на твърденията Ви, тъкмо напротив. И преди, и сега, винаги е имало религиозни и нерелигиозни хора, но да твърдите, че именно дадена религия помага за психическото оцеляване на цял народ е нелепо! Все едно да внушавате на здрав човек, че е тежко болен и непременно се нуждае от патерица. Ами как се е запазило националното ни самосъзнанание преди насилствено да ни бъде наложено християнството? Религията е за слабите духом, драга ми ivesa, тя е за хора със стадна психика!
Поздрави! :)
цитирай
10. watchtowerman - Аз цакам с коз "Вале",
18.11.2012 22:03
щото как друго яче да определим Християнско-Православния Дякон Левски?! Все пак "атеиста" Ботев и "поп"-а - дякона Левски, са имали една цел - освобождението на България. Дякона е носил кръст, а не мартеници, революционерите също не са носили мартеници. Киченето с мартеници го въведоха като масова практика комунетата-илюминати за да се противопоставят на засилващото се самоосъзнаване на българите към Християнството.
цитирай
11. ivesa - diamant1965,
19.11.2012 08:12
нелепо е сравнението Ви за твърдение и внушение.Самосъзнанието на българите преди насилственото налагане на Християнството се е поддържало от други религии и Вие навярно знаете за тях.Като цяло подценявате ролята на религията,затова прекратявам да споря с Вас.Не желая да внушавам убежденията си на нигого и категорично не приемам обидните Ви категоризации за религиозните хора.
цитирай
12. watchtowerman - Когато успееш да излезеш изрод масата вземи, че ми докажи кога
19.11.2012 23:54
българите са се кичели с мартеници в древността. Не сегашни лапачи на държавни пари - изследователи, а съвременници на ония времена.
цитирай
13. diamant1965 - watchtowerman,
20.11.2012 17:06
това е все едно аз да поискам ти да ми докажеш, че българите не са се кичили с мартеници в древността. :) Ти снимков материал ли очакваш за доказателство? :))) Защото иначе, при добро желание, навсякъде можеш да намериш информация за древността на този обичай. Но ако настояваш, ето ти малко инфо. Източник - http://belokk.wordpress.com/Статии-на-Любомир-Цонев/Знакът-на-Мъдрата-змия/
"Особено важна е цветовата символика на Светлинната и Веществената половинки на Великата Майка: Светлинната е бяла, а Веществената – червена.
Вариант на знака е пресуканият конец, който е опростена по форма, но е двойна “обикаляща спирала”. Поради постигнатия по този начин акцент върху взаимодействието на двете половинки на Майката, пресуканият конец е единият от знаците (другият е знакът – преплетеност на два ъгъла), за обозначаване на идеята за живота във веществения свят (26). А това всъщност е животът на смъртните, животът, който предполага и включва в себе си смъртта.

Мартеницата като единство на цветовете бяло и червено, както и на знака , е един от най-добре запазените до наши дни символи на Двойната Велика майка. Интересно е, че в народната традиция има подчертано изискване червеният и белият конец да се пресукват непременно наляво – така в резултат се получава знак на Червената Майка , с движение наляво, което е равностойно на движение отдолу – нагоре, тоест от Човешкия свят към Светлинния. В представата за Марта и в първомартенските народни традиции червеният цвят има особено важна роля, и това е доказателство, че Марта е именно Червената Богиня на веществения свят на смъртните.





Марта (според общоприетите тълкувания за името – от бог Марс) носи и едно от предполагаемите стари имена на Богинята – Мара. Марта, въплъщението на пролетното възраждане и възкресението, е пряко свързана с идеята за смъртта, със славянските Мора, Марена, с българската Мара Лишанка (отнемащата, лишаващата). Не случайно “Голям Сечко сече, Малък дере, Марта кожи сбира"
Това стига ли? ;)
цитирай
14. watchtowerman - Имаме не малко писатели-възрожденци,
20.11.2012 23:11
които подробно са описали българския бит преди 150 и повече години. Странно, как са пропуснали да отбележат този така значим "мартеноски" празник, ако е бил такъв? Дори самата Българска Православна Църква през ония векове не споменава, за такъв "езически" обичай, докато за други - като коледарстването и еньовден, ги е споменала, че са били практикувани. И считам, че мисловно-логическият апарат трябва да е много раздрънкан за да свърже в едно изречение две различни хипотези за произхода на името "Марта":
"Марта е именно Червената Богиня на веществения свят на смъртните...Марта (според общоприетите тълкувания за името – от бог Марс)".
цитирай
15. diamant1965 - watchtowerman,
21.11.2012 12:39
както сам виждаш, за някои неща от историята ни е трудно да бъдат намерени сигурни доказателства. Някои факти могат да бъдат съзнателно укрити, други - преиначени. Говоря по принцип, не конкретно. Това означава, че всеки може да си ги тълкува както му харесва. За съжаление не съм специалист историк, а както разбирам и ти, и не мога да ти дам професионален отговор. Принудени сме да разчитаме на източници, за които не е много сигурно доколко са достоверни.
Но мисля, че темата тук беше друга - За мартеницата, или За кръста сме, а не от кога датира киченето с мартеници. Аз изразих своето мнение, и никого не ангажирам с него. Разбрах и за твоето - ОК, не съм съгласна с него, но пък това му е интересното - да има пъстрота и различие м/у хората. :)
цитирай
16. sokoli - До скоро Българското Православие е позволявало мартеницата.
19.02.2017 16:34
Има една религия която е обсебила Истинската Вяра. Тя идва от евреите, кои са станали гърци, римляни, американци и... развъждатъ се като ракови клетки въ всички народи. Тази религия е воювала, воюва и сега против Истинската Вяра. Избивала е, избива и сега по най съдистиченъ начин Истинските Вярващи. Като не е могла да ги сломи съ смърть тази религия-вълкъ, облякла е своите свещенници-вълци въ овчи кожи и внедрила ги е всред Истинските Вярващи да ги мами и обсебва, и изкоренява изначалната Вяра традиции на всички народи, за да може се уеднаквят, да им наложи матрица. Крайната цел е кога направятъ една обща религия да съборятъ кръстовете и на тяхно място да сложат еврейски звезди. И които не е успяла тази религия-вълк да измами, очерняла ги е съ най различни черни имена: езичници, разколници, идолопоклонници, фашисти, шпиони и др. И сега ги изтребва, или прави физическиятъ им живот невъзможенъ.
Много черкви, манастири са построени върху стари Светилища на Дедите ни. Много черкви са построени съ камъни отъ "езически" храмове. Олтарите въ Светая Светихъ са от камъни отъ Старата Вяра. Църквите и манастирите са ги строили до равностранни "езически" кръстове от пр. Хр. А до преди век Българският Православен Свещеник е шествал начело съ хората от село Парамунъ от една на друга "езическа" местность. На стари свещенни дървета и равностранни кръстове и е къдял и пеели са"Кръстци носим, Бога молим, дай Боже дъжд, да се роди жълто жито..." От което съдя че много до скоро Бъл. Православие не е било противъ старите обичаи и традиции. Азъ помня че преди се полагаха мартеници по иконите. Сега вече считат ги за "езически" за съжаление. Едно време песнопенията бяха български човешки. Сега наблюдавам че навлизат в черквите песнопения гръцки. А гърците пеятъ както пеят ходжите на минаретата. До скоро Истинската Вяра макаръ и частично е била в Българските черкви. Може би още има истински свещеници, но вълчата религия не им разрешава да служат. Те Истинските Свещеници някъде са в тайно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nomer1edno
Категория: Видео
Прочетен: 1362378
Постинги: 427
Коментари: 2484
Гласове: 14331
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031