Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 21:37 - Има ли кметове тук?
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 1258 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2017 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Примерът може да се използва и от българските общини за решаване на проблема с безработицата на местно ниво, предлагайки работа по различни общински проекти - облагородяване на паркове, грижа за възрастни и деца, всякакви обществени дейности, подобряващи стандарта на живот на местното население:

 

НАЙ-МАЛКАТА ОТВОРЕНА ИКОНОМИКА В СВЕТА С НЕЗАВИСИМА ВАЛУТА ПРИ ПЛАВАЩ КУРС

Преди 15 години университетът на Мизури в град Канзас, САЩ въвежда своя валута, наречена БУКАРО. В края на всяка година всеки студент е длъжен да представи на администрацията на университета 20 букаро, в противен случай не би могъл да завърши годината. Студентите могат да заработят букаро срещу обществено полезен труд в определени от университета центрове, като за 1 час труд се заплаща 1 букаро от униврситета, т.е. трябвало е да положат 20 часа обществено полезен труд на година, за да могат да се явят на изпит.

Имало е и богати студенти, които не са искали да работят, а са предлагали долари срещу букаро. Тогава, преди 15 години, пазарът е установил цената на 1 букаро на $5, т.е. студентите, които не са искали да работят по програмата, са плащали по $5 за 1 букаро. Някои студенти също така са спестявали букаро за следващи години. Така, в края на първата година, университетът събрал 20 000 букаро от 1 000 студенти, като преди това е бил платил 30 000, т.е. университетът бил завършил с 10 000 букаро дефицит на баланса си. 10 000 букаро били изработени от студентите, но били спестени. Университетът не взимал на заем обратно от студентите спестените от тях букаро срещу лихва (в букаро!) и защо ли? С други думи лихвеният процент в най-малката отворена икономика на света била 0%.

Какво се наблюдава 15 години по-късно? 1 букаро вече се търгува на свободния пазар за $15. Инфлация в долара! В университета в Канзас има студенти от цял свят. Букарото е издавано единствено от администрацията на университета и няма златно или някакво друго материално покритие. Няма безработица – всички студенти винаги могат да изработят толкова букаро, колкото искат, полагайки обществено полезен труд.

Валутата Букаро наистина съществува и днес в университета в Канзас, Мизури, където преподават икономистите от ММТ и я използват за практическото онагледяване на работата на съвременната парична система на фиатна валута и свободен, плаващ валутен курс.

Примерът бе даден от Уорън Мозлър в София на 9 ноември 2013 г., когато илюстрира действието на съвременната национална валута, която се издава от националното правителство при плаващ курс.

*** *** ****



Използван материал на Матю Форстейтър за проблемите на еврозоната:

"....Местна гарантирана заетост в условията на валутен борд

В миналото и сега допълнителните валути идват в различни форми. Някои имат фиксиран с националната валута обменен курс, докато други не. Някои са базирани предимно на задължението на членовете към местната общност, докато други са “движени от данъците”. Някои са издавани от неправителствени организации или други местни обществени организции, докато други са издавани от местните управления.

За да се създадат работни места в рамките на валутен борд, местните управления трябва да оперират програма, подобно на букарото, където допълнителната валута е неконвертируема, плаваща, издавана от местното управление и е движена от данъците.

Местното управление ще наложи данък, погасяем единствено в допълнителната валута, да кажем 4 единици на седмица за домакинство. Данъкът може да бъде наложен на домакинствата вместо на отделните хора, за да не се наказват по този начин по-големите семейства.

За да може програмата да оперира, допълнителната валута не трябва да бъде приемана като плащане за никакви други данъци. Местната власт след това ще обяви, че предлага работа в обществените, комунални услуги на всеки готов и желаещ да работи, плащаща една единица от допълнителната валута на час. За местните хора, страдащи от жестоката икономическа криза в Еврозоната и при валутен борд 4 часа на седмица обществено полезна работа не е твърде много като данъчно искане от домакинствата за приноса им за обновяването на икономиките им.

Някои домакинства ще работят повече от 4 часа на седмица, други ще работят по-малко. Тези, които работят, да речем, 40 часа седмично, ще платят данъците си и ще им останат 36 единици допълнителна валута. Тези, които са твърде заети, за да са в състояние да работят в програмата (защото си имат работа на пълен работен ден, например), ще се нуждаят да се сдобият с допълнителната валута от тези, които имат в повече. По този начин допълнителната валута ще циркулира в местната икономика.

Както букарото, допълнителната валута ще е неконвертируема, плаваща валута. Както UMKC местната общност ще е монетарен суверен (за допълнителната валута). В зависимост от регионалните, национални и местни закони, местната допълнителна валута може да бъде наречена нещо различно от “пари”, но тъй като понастоящем има десетки, ако не и стотици алтернативни валути, опериращи в Еврозоната, няма нещо, което да попречи на местните власти да преследват пълна заетост по този начин.

Местното гарантиране на заетостта носи всички потенциални ползи на заетостта и на националната програма за гарантирана заетост, като увеличено производство на местни обществени услуги, усъвършенстване на умения, впрягането на творческия дух и заличаването на социалните вреди от безработицата. Освен това, местният аспект на програмата има допълнителни, потенциални ползи като тези, които са често споменавани в литературата за местната валута и други разглеждания на локализма.

Програмата спомага за повече взаимодействие със съседите и по този начин може да заздрави връзките в местната общност. Така програмата насърчава взаимопомощта. От програма, базирана на сътрудничеството и местното развитие, следва укрепване на семейството и съседството. Многобройни ползи за околната среда също са възможни.

Паричната система на валутния борд води до безработица и остеритет. Кризата продължава без да се вижда светлина в дънното на тунела. Една възможност за местните общини е да създадат допълнителна валута и да я използват за оперирането на местна програма за гарантирана заетост, назначавайки безработните да изпъляват местни комунални услуги..."

***

След като хората в общините, предлагащи алтернативни местни валути, усетят подобряване на живота си, ще бъде политически много по-лесно да премахнем валутния борд и въведем обща държавна програма за гарантирана, преходна заетост на базата на освободения при плаващ курс български лев.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 880890
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031