Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.01.2018 19:08 - Иран - как САЩ си вкараха автогол
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1645 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.01.2018 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Годината едва-едва започна, а вече имаме нова международна криза около Иран. Като гледам как е тръгнало, не мога да си представя какво ще се случва след два месеца.   

И така, да започнем с кратка хронология на случилото се през последната седмица в Иран и реакцията в Европа и САЩ.  

През декември в Иран премина вълна от протести, свързани с икономическите проблеми в страната. Исканията на протестиращите, доколкото може да се съди от съобщенията, бяха изцяло социално-икономически, свързани с безработицата и корупцията (правителството явно не се справя успешно с проблема). В края на декември и първите дни на януари обаче протестите започнаха да се радикализират, на места избухнаха сблъсъци и се проля кръв.   

Както можеше да се очаква от американците и съюзниците им веднага се възползваха от случая и в западните медии започнаха да разказват колко лош е иранския режим и как не дава на хората да протестират. Тръмп, естествено, веднага влезе в туитър да пише, че подкрепя борбата на "иранския народ" срещу диктаторите тирани в Техеран. Започна и да се повтаря и обичайния рефрен за смяна на режима. Общо взето започна да се повтаря сценария от Либия, Сирия и Украйна.  

Срещу иранските власти паралелно се проведе и информационна кампания. В социалните мрежи, особено Телеграм, започнаха да призовават за участие в безредиците и антиправителствените акции, при това ботовете, пускащи съобщенията, основно се намираха извън Иран (най-активно в инфоатаките се включиха С.Арабия, Израел и Британия).   

В крайна сметка безредиците взеха жертви, над 20 души, при което почти половината от тях се оказаха полицаи (западните медии умишлено пропускат този факт). В един от случаите група нападатели (наричани от янките "мирни протестиращи") опитали да щурмуват полицейски участък и да си набавят оръжие, но били отблъснати от служителите на реда.  

Така или иначе планът на провокаторите и кукловодите им се провали и сблъсъците не прераснаха в по-сериозен конфликт по примера на Сирия. В момента, ако съдим по новинарските ленти, протестите в Иран затихват, прекратиха се и кървавите стълкновения. Всъщност протестите изначално не бях достатъчно масови, че да доведат до желания от Щатите, Израел и Саудитска Арабия резултат. Дори акциите в подкрепа на иранското правителство бяха по-многобройни. Пък и повечето протестиращи обърнаха гръб на провокаторите и не се включиха в сблъсъците с полицията. Мечешка услуга на иранските радикали направиха и САЩ, които още от самото начало започнаха да подкрепят безредиците и да призовават за смяна на режима. Фактът, че антиправителствените акции не събраха достатъчно хора, накара западните пропагандисти дори да използват видеоклипове от Бахрейн и Аржентина, за да убедят западния зрител, че наистина "целия ирански народ" се е вдигнал на бунт.   

Активност в сблъсъците с полицията прояви и известната от години терористична групировка МЕК чрез "цивилната" си организация Национален съвет за съпротива на Иран (NCRI). За същата групировка още през 2012-а се съобщаваше, че е била използвана от израелските служби за ликвидация на ирански ядрени учени. В частност, според източник на щатския NBC, агенти на Мосад са обучавали терористи от МЕК с цел убийство на ирански учени, при това администрацията на Обама е знаела за тази операция.  

Всъщност използването на подобни групировки е част от дългосрочната стратегия на САЩ и Израел по смяна на режима в Иран. В случая янките се опитаха да манипулират социално-икономическите протести и да ги трансформират в политически с помощта на групи провокатори и да предизвикат масови безредици, които евентуално да прелеят в гражданска война (като в Сирия или Либия). Главната цел е естествено максимално да бъде ослабен Иран и да се нулира растящото му влияние в Сирия, Ирак и Йемен. Схемата е проста - ако не можеш да победиш страната отвътре, трябва да пробваш да я разклатиш отвътре.

Техеран има право, когато обвинява САЩ и Израел в опит да манипулират иранските протести. Американците и ционистите открито наричат Иран свой враг и отдавна търсят начин да сменят режима в страната. ЦРУ дори има специален отдел, който се занимава с Иран и търси начини за организиране на революция там. Тръмп пък много пъти заявяваше, че иска да отмени ядрената сделка с Иран, която бе подписана от предшественика му Обама (и се смяташе за голям успех). При това положение последните протести и насилие в Иран можем да считаме за опипване на почвата преди бъдещите опити да дестабилизиране на иранските власти.

Вероятно в близките месеци предстоят нови провокации, които задължително ще се съпроводят от масирана информационна кампания срещу Иран. Западните медии начело с американските отново ще изиграят ролята на медийна пехота.   Американците миналата седмица се опитаха да прокарат през Съвета за безопасност на ООН резолюция, която да осъди иранските власти, но отново удариха на камък (също като в случая с Йерусалим). Смешно е когато Вашингтон се опитва например да използва "нарушаването на правата на жените" като повод за резолюции и санкции срещу Техеран. Иранските жени имат повече права от жените в Саудитска Арабия. Защо тогава САЩ никога не осъждат саудитците? Освен това след случая с Йерусалим Щатите казаха, че ООН било неефективно и е по-добре да го закрият. Стана неспокойно в Иран и янките тутакси забравиха какво са говорели вчера и отново опитаха да използват ООН в свой интерес.  

В същото време ЕС зае необичайно самостоятелна позиция и в лицето на Франция си позволи да разкритикува действията на САЩ, което постави американците в позицията на изолирани и инициативата им не бе подкрепена от никой. И това се случва за втори път в рамките на един месец. Помня, че в края на мандата си Обама се хвалеше, че е "изолирал" Русия, но май се оказва, че именно САЩ сега са изолираните.   

Наистина номера със смяната на режима не мина, но за Вашингтон последните събития са повод за въвеждане на нови санкции срещу Иран. Това по идея би трябвало да затрудни още повече иранската икономика и да стане основа за нови социални протести, които отново да бъдат манипулирани от външните играчи (САЩ, Израел, С. Арабия) и превърнати в инструмент за смяна на режима в Техеран.  

По принцип във всяка страна има проблеми, които от време на време водят до протести. Въпросът е как се интерпретират причините за протеста и как се управлява той. Даже в Щатите хората протестират по разни причини. Значи ли това, че трябва да сменим режима във Вашингтон? От една страна Щатите на думи се безпокоят за благополучието на иранския народ, от друга пък въвеждат нови санкции, които удрят именно по благополучието на иранския народ. И къде тук е логиката? Между другото протестите в Иран можем да разглеждаме и като своеобразна репетиция преди изборите в Русия, които трябва да се проведат след по-малко от два месеца. Очевиден намек за това направи бившия американски посланик Майкъл Макфол, който активно пише в социалните мрежи и често разпространява антируска пропаганда.  

Във фейсбук той преди дни публикува видео, придружено от доста провокативен текст на руски: "300 хиляди иранци отиват да бесят местните чекисти. А ти какво направи за Русия?".

image

Първо че съобщението на Макфол си е явна провокация и подбужда към насилие спрямо силите на реда (за такова нещо в доста страни може да влезеш в затвора). Ами ако руския посланик бе написал подобно нещо по повод някой протест в САЩ? Каква врява щеше да се вдигне в западните медии. Второ, Макфол използва фалшиво видео - записа не е от Иран, а от 2011-а година в Бахрейн. Тогава властите на Бахрейн с танкове разгониха протестиращите и смачкаха протеста, но американците си мълчаха и по никакъв начин не ги осъдиха. И резолюции не внасяха в ООН. Трето, протестите в Иран не събраха 300 хиляди участници. Максималната цифра достигна максимум 30 хиляди, тоест 10 пъти по-малко от фантазиите на щатските пропагандисти.  

Общо взето предстои доста политически напрегната година. Още много пъти ще чуем и за Иран, и за Русия, в която предстоят президентски избори. САЩ както обикновено ще си врат носа навсякъде и ще ни разказват приказки за демокрацията.      



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214467
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031