Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2018 17:57 - Поредният шедьовър от мегалитното сърце на България
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 7536 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 17.09.2018 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            Мои приятели, на които съм благодарен, попаднаха на този мегалит случайно – както стават повечето големи открития. Въпреки, че камъкът е бил известен на местните хора в Средна гора, на нас се пада честта да го оповестим за прохождащото българско мегалитознание. Различни причини ме карат да се въздържа да споделя местоположението му и на този етап ще се огранича само до кратко описание и снимки от различни ъгли.

image

             Камъкът се крепи само на две точки – една в основата и една отгоре, буквално "захапан" от гигантски каменни челюсти. Именно горната точка е и най-характерният елемент от тази мегалитна конструкция, защото камъкът е затиснат с огромна по площ и обем плоча, което му позволява да висивъв въздуха. Освен на челюсти, захапали огромен камък, мегалитът може да бъде оприличен на оръдие с гюле, подготвено за изстрелване, или на пръстен с гема. Самото гюле е с формата на яйце, разрязано през средата, като острия му край сочи навътре към скалата, а разрезът – навън. Размерите му са приблизително 2.30-2.50 м дължина, 2.40 м височина и 1.90 м ширина в най-широката част. Ориентацията на оформения проход е приблизително изток-запад, което позволява предположения за евентуални астрономически функции.

image

image
        
          
Конструкцията е донякъде аналогична на т. нар.
каменни запушалки – характерен елемент в много наши свещени места (най-известната от тях е разбира се входът на светилището Караджов камък).

                       image
           
              В този случай обаче
запушалката е завъртяна на 90°, като два от трите ѝ елемента  (покривната плоча и запушалката) взаимно се поддържат, формирайки сложна балансирана конструкция. Имайки това предвид, може да се изведе теория за символното значение на мегалита като Световно дърво – стълб между горния и долния свят, крепящ баланса в мирозданието. Подобна идея се среща в индийската, китайската и митологиите на някои северноамерикански индиански племена – слонове, които носят на гърбовете си планетата, стъпили върху корубата на костенурка (вж. Wikipedia: World Turtle/World Elephant).
image

            И тъй като пиша този текст на 11-и август, една велика дата за българската история, ще си позволя няколко думи за значението на средногорските мегалити за нас, българите. Не мисля, че е случайно това, че величието на Средна гора като мегалитното сърце на България изгрява точно в наши дни, когато самото съществуване на българската нация (държавата си загубихме преди 29 години) е поставено на карта. Именно средногорските села от четвърти революционен окръг се превърнаха в туптящото сърце на Априлското въстание и изгоряха, за да я бъде България, докато в останалите части от страната мислеха повече за стоката си, отколкото за Свободата.

            Днес към мегалитите се заражда комерсиален интерес и те стават добър материал я за доходоносна книга, я за научна кариерка или за находчиви туроператори. На тези величави паметници от прастари времена се гледа като на възможност за печалба, слава или най-често и двете. Малцина са онези, които ги виждат като символ на могъществото на българския народ – оцелял в хилядолетни бури, тук, в своята Прародина.

image

            Като участник в екип, който цели не просто да открива самоцелно нови средногорски мегалити (като Плочата при с. Златосел, Братята при с. Розовец и много други), а да ги изследва задълбочено, да търси смисъла, вложен в тях от древните, и значението им за нас днес, гледам с отвращение на опитите на хора, които дори не са местни (по правило комерсиалното, повърхностно отношение и то не само към мегалитите се задава като модел за подражание от столицата) алчно да ги приватизират за собствен интерес. Разбира се, големите камъни ще надживеят суетата и пошлостта и на днешния ден (всъщност не всички – някои вече бяха взривени...), но ще преживее ли българският народ пошлостта, егоцентризма и пагубния материализъм на днешния ни елит?

image

                           image
Не искам да правя реклама на панаира в Пловдив, но билбордът за тази година сякаш е вдъхновен от мегалита...




Гласувай:
15



1. raders - Само че това си е обикновен природен ...
11.08.2018 18:49
Само че това си е обикновен природен феномен, бе приятелю. Изобщо не е имало човешка намеса

цитирай
2. radostinalassa - Природата не може да извае такива форми..
11.08.2018 19:04
Ако там не е имало водопад или рекичка. Това са долмени.
цитирай
3. prarodinata - Ако там не е имало водопад или рек...
11.08.2018 19:18
radostinalassa написа:
Ако там не е имало водопад или рекичка. Това са долмени.

В никакъв случай не може да се говори за природен феномен, няма как на мястото да е текла вода. Може да се определи и за долмен, но за мен по-точно е по-общото "мегалитна конструкция".
цитирай
4. barin - Здравей, приятелю. Може ли да ми ...
11.08.2018 22:09
Здравей, приятелю. Може ли да ми кажеш къде е този мегалит. Аз съм ходил на много, но има още два пъти повече, където не съм.
Поздрави!
цитирай
5. tres1 - ...Различни причини ме карат да се въздържа да споделя местоположението му
12.08.2018 15:24
И така е по-добре, защото току виж някое пияно парвеню реши да си направи фоерверк та да покаже на останалите парвенюта колко е светнат !
цитирай
6. andorey - На мен ми прилича ми на лешник, ст...
14.08.2018 16:53
На мен ми прилича ми на лешник, стиснат между двата пръста - палец и показалец. Лешник или по общо казано семе, може би е нещо свързано със зародиш? Предположение, просто.
цитирай
7. prarodinata - Здравей, приятелю. Може ли да ми ...
16.08.2018 09:55
barin написа:
Здравей, приятелю. Може ли да ми кажеш къде е този мегалит. Аз съм ходил на много, но има още два пъти повече, където не съм.
Поздрави!

Здравейте! Трудно е да се обясни, а и както споменах, нямам намерение засега да го оповестявам публично. Ако имате интерес, пишете ми на лични съобщения и можем да се уговорим да Ви заведа.
Поздрави!
цитирай
8. prarodinata - На мен ми прилича ми на лешник, ст...
16.08.2018 09:56
andorey написа:
На мен ми прилича ми на лешник, стиснат между двата пръста - палец и показалец. Лешник или по общо казано семе, може би е нещо свързано със зародиш? Предположение, просто.

Един вид мегалитна лешникотрошачка :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1537491
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105