Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2019 11:22 - ИМЕНАТА РОМУЛ И РЕМ СА БЪЛГАРСКИ! АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3948 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 30.09.2019 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ РИМ?Да,но разстоянието от България до Рим е по-кратко,отколкото изобщо сме могли да допускаме.Разстояние генетично,езиково,културно,историческо.Един нов пример триумфално потвърждава това!
  Изследвах произхода на името Рем(Ремус),брат-близнак на Ромул,основателя на Рим,във връзка с името на Реметалк,цар на одрисите.Рем - Ремо и днес е живо и популярно име в Италия,а също и във Франция - Реми.Обяснението на смисъла му от италианските историци и езиковеди обаче не ми се струваше убедителен - "гребец","гребло" - от италианския глагол "remare" - "греба".Никой не би носил такова име и все пак логично бе имената на близнаците да са свързани с "река" и "вода".Според легендата,предадена най -изчерпателно от Тит Ливий ("История на Рим") и Плутарх("Животът на Ромул"),цар Амулий става владетел на Алба Лонга, измествайки  първородния си брат Нумитор.Опасявайки се от отмъщение,той убива синовете на Нумитор,а дъщеря му,Реа Силвия,принуждава да стане весталка,за да я лиши от надеждата да има поколение.Бог Марс обаче обладава девицата и тя ражда две близначета от мъжки пол.Уви,клетата майка е погребана жива,съгласно суровия закон,според който жриците на богиня Веста трябва да са девствени и заплащат с най-страшната смърт нарушаването на своя обет.Рожбите й са поставени в кошница и поверени на течението на р.Аниен,приток на Тибър,която по-късно засяда между хълмовете Капитолий  и Палатин.Там ги кърми "капитолийската вълчица".Открива ги Фаустул,свинар на Амулий и ги отнася у дома,на жена си Ака Ларенция.Двамата дават имена на новородените и ги отглеждат като свои деца.По-сетне Нумитор разпознава своите внуци,Амулий е наказан със смърт и дядото на Ромул и Рем се възцарява над Алба Лонга."Капитолийските близнаци"Ромул и Рем  са преки потомци на троянския герой,дардански цар и зет на Приам - Еней,който довежда в Лациум на Италийския полуостров голяма група бежанци от Троя.Отдавна вече е доказано,че троянците(дардани) са тракийци,но това важи също за народите,настанили се по - рано на Апенините.И все пак поразително е откритието,че името -емблема на римския народ,създал най-мощната империя в Античността - Е БЪЛГАРСКО СЛОВО!
  Повтарях си като мантра  името на Ромул (Romulus на латински),за да го "усетя"- Ромул,Ромул,Ромул,РОМОЛ - и в кратката светкавица на произнесената по ТОЗИ НАЧИН дума,осъзнах,че тя е българска и че има точен превод в нашия език- РОМОЛ НА РЕКА!
  ЕВРИКА И СЛАВА,МАЙКО БЪЛГАРИЙО!
  В съвременния италиански език името Ромул се произнася РОМОЛО,но значението му е забравено и изличено на Апенините.Италианските етимологични речници обаче твърдят,че "ромул" е етруска дума,свързана с река.По-точни сведения те не дават.Ето го поредното и в този случай КРЕЩЯЩО ДОКАЗАТЕЛСТВО,че троянци и етруски са клон от българския народ!Наистина изключителна гордост е да се узнае,че основателят на Вечния град,URBE AETERNA,този,който му е дал името си,първият цар на Рим и патриарх на Юлиевия род ( gens Iulia),от който произхождат Юлий Цезар,Октавиан Август и цяла династия императори,e говорил български език.Това е убедително доказателство и за идентичността на траки и българи като етнос.Думата "РОМОЛ"и днес,след три хилядолетия е жива и непроменена,съхранила се е в нашата реч като божествено свидетелство,като пратеник на истината за България!
Интересно е свещеното в римската история понятие "ПОМЕРИУМ"(POMERIUM).Това е браздата,очертаваща неприкосновените граници на Вечния град,направена е от ръката на самия Ромул,който убива брат си Рем,задето я прескача.За италианското езикознание произходът на тази дума е напълно необясним,преводът й - невъзможен.А за българина смисълът е ясен - ПОМЕРЕНО,ИЗМЕРЕНО - от мярка,меря.
  Какво тогава би означавало името на брата-близнак с нещастна съдба - Рем?Някои италиански етимолози изтъкват,че то произхожда от "гръцкия глагол" RHEO"- тека ( за река).Не съм съгласна с определението "гръцки глагол",защото има български и тракийски глагол и той е прастар -"РЕЯ СЕ" - нося се,плувам.ПЛУВАЩ И РОМОЛЯЩ са за мен преводите на имената на двамата близнаци,които от този ден вече влизат и българската история!

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
ОТКЪСИ И ИДЕИ ОТ СТАТИЯТА МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ И ЦИТИРАНЕ НА АВТОРА !


Тагове:   траки,   Тибър,   българи,   етруски,   Ромул,   РЕМ,


Гласувай:
4



1. doktora757 - Разсъжденията са верни за идент...
29.08.2019 20:31
Разсъжденията са верни за идентичност между траки, етруски и българи, но езиковите спекулации не са достатъчно доказателство и тезата е лесно атакуема от професионални лингвисти за съжаление. Нужни са доста по-задълбочени изследвания. В заключение трябва да се знае, че дори родът на император Гай Юлий Цезар и племенникът му Октавиан Август са етруски; Юлиите са етруски род! Да така е - те създадоха Рим!...... Само българин, който не е ходил в Рим и в Италия по етруските места, не може да го разбере! С италианците сме много близки генетично, а според италианския професор Винченцо Дъ Амико и сега в Италия живеят поне 3 млн. българи, потомци на античните българи! Имаме и двама папи от български произход......
цитирай
2. milenavarbanova9 - към doktora 757
30.08.2019 08:51
Благодаря за коментара.Защо смятате,че не съм професионален лингвист?За Юлиевия род просто не сте забелязали - този факт фигурира в статията.
цитирай
3. doktora757 - Лингвистиката и етимологията на ...
30.08.2019 18:43
Лингвистиката и етимологията на имената не са достатъчни, нужно да се подкрепят нещата с древна история, археология, символни системи, антропология, ДНК изследвания, етнология и други неща като интердисциплинарни изследвания. Това обаче за сега не се прави или е в много начален етап; нужни са усилията на много хора и то да са обединени около една идея...... Сега в нашата историческа наука е пълен хаос и профанация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774782
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031